100 днів голодування: кримські правозахисники закликають врятувати Балуха

100 днів голодування: кримські правозахисники закликають врятувати Балуха

Укрінформ
"Кримська правозахисна група" звернулася із закликом врятувати українського активіста Володимира Балуха, у якого  сьогодні  100-й день безстрокового голодування.

Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті правозахисної організації.

"Допоможіть врятувати Володимира Балуха! Сьогодні 100 днів, як на знак протесту голодує український політв'язень Володимир Балух. Кримська правозахисна група зібрала інформацію про те, як протягом трьох місяців Володимир протестує проти незаконного вироку російської влади", - повідомляє "Кримська правозахисна група".

Хронологія основних подій життя Володимира Балуха в умовах ув'язнення починається з оголошення 19 березня 2018 року безстрокового голодування на знак протесту проти судового переслідування активіста в рамках сфальсифікованої кримінальної справи.

30 березня українця відвідав адвокат, який повідомив, що адміністрація СІЗО змушує Балуха припинити голодування.

4 квітня адвокат знову заявив про порушення прав Балуха, якого судили за допомогою відеозв'язку і тримали в наручниках. Адвокат українця Ольга Дінзе повідомила, що стан її підзахисного сильно погіршився.

11 квітня народні депутати України та правозахисники передали Балуху лист, в якому просили його припинити голодування. 23 квітня до Володимира Балуха в СІЗО не пустили архієпископа Климента, незважаючи на те, що він отримав статус громадського захисника українця.

15 травня Володимир Балух передав лист, в якому звернувся до всіх українців, а 9 червня він передав із СІЗО лист зі зверненням до Президента України. 2 червня львівські школярі передали Володимиру Балуху листи підтримки в його боротьбі проти окупаційного режиму в Криму.

14 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою до російської влади негайно і беззастережно звільнити Олега Сенцова, Володимира Балуха і всіх інших незаконно затриманих в Росії і в Криму громадян України.

15 червня Володимиру Балух викликали швидку допомогу під час засідання "суду".

22 червня Володимир Балух посилив своє голодування, заявивши, що  тільки питиме воду.

В даний час український активіст знаходиться в СІЗО Сімферополя в загальній камері. Він незаконно позбавлений волі з 8 грудня 2016 року.

Читайте також: Балуху, який голодує в Криму, стало погано - адвокат

Нагадаємо, "суд" у Криму визнав Балуха винним в зберіганні боєприпасів і засудив його до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також до штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 4600 грн).

Другу справу проти активіста порушено через заяви начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольне Валерія Ткаченка, який стверджує, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на нього.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - за прапор України, який знаходився на подвір'ї його будинку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-