Керченський міст призвів до нарощування загрози з півдня - Турчинов

Керченський міст призвів до нарощування загрози з півдня - Турчинов

Укрінформ
Зведення Росією моста через Керченську протоку в окупований Крим створило низку серйозних загроз і методів тиску на Україну, ключовим з яких є загроза національній безпеці.

Про це заявив в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна" секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Завдяки мосту тепер можна оперативно перекидати значні сили Сухопутних військ РФ до Криму з подальшим проведенням наступальних операцій на півдні України", - сказав він.

При цьому секретар РНБО зазначив, що окупований Крим і так максимально мілітаризований Росією.

"Там створено потужний 22-й армійський корпус, нарощуються сили Чорноморського флоту Російської Федерації. Ракетні комплекси, розміщені в Криму, можуть завдавати ударів по наших позиціях у глибокому тилу. Зенітні комплекси С-400 можуть уразити будь-яку повітряну ціль в центральній частині України. Все це становить для нас серйозну загрозу", - підкреслив він.

У контексті загроз безпеці України на південному напрямку Турчинов наголосив на створенні Росією за останні місяці в Азовському морі флотилії, для чого прикордонні війська ФСБ були посилені додатковими кораблями, а також перекинуті кораблі військового флоту з Каспійського моря.

"Тепер для проведення військових операцій в Азовському морі вони можуть використовувати значну кількість десантних кораблів, а також кораблі класу "Буян-М", що мають на озброєнні крилаті ракети", - зазначив він.

За словами секретаря РНБО, нарощування десантних можливостей ЗС РФ в Азовському морі дозволить здійснювати перекидання на українське узбережжя сил і засобів армій Південного військового округу, які зараз загрожують Україні зі сходу.

"В результаті маємо потужну військову інфраструктуру вздовж усього українсько-російського кордону. І крім загрози зі сходу, маємо значне нарощування загрози з південного напрямку, при цьому з півночі над нами нависають дві армії Західного військового округу - 20-та і перша танкова, які також можуть бути задіяні в будь-який момент", - заявив Турчинов, наголосивши, що все це ставить перед Україною серйозні завдання.

Він також підкреслив, що, побудувавши Керченський міст, Росія отримала можливість здійснювати незаконний контроль над суднами, які перетинають Керченську протоку, і блокувати в будь-який момент українські порти в Азовському морі.

"Україна має можливість затримувати російські судна, які своїми діями порушують наше законодавство... Але якщо ми діємо адекватно, в рамках міжнародного законодавства, то Росія, як завжди, грубо порушує норми міжнародного права, проводячи незаконний огляд суден, що йдуть в українські порти. Це фактично продовження гібридної війни в економічній площині, демонстрація готовності здійснити блокаду наших портів на Азовському морі", - сказав Турчинов.

Читайте також: Ми не можемо зробити посаду президента бутафорською - Турчинов

У цьому контексті він зазначив, що теоретично у влади України є можливість переспрямувати транспортні потоки з портів на узбережжі Азовського моря в інші, але це ускладнить логістику, і тоді продукція тих же маріупольських металургійних заводів подорожчає, що вплине на її конкурентоспроможність.

"Складність ще й у тому, що одразу після конфлікту навколо острова Тузла (кінець 2003 року — ред.) Україна під тиском Росії підписала угоду, згідно з якою Азовське море визначено як внутрішнє море двох держав. І цей статус не дозволяє чітко фіксувати лінію морського кордону і дає можливість для інтенсифікації провокацій з боку РФ", - додав секретар РНБО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-