Кольченко заявив, що готовий підтримати голодування Сенцова

Кольченко заявив, що готовий підтримати голодування Сенцова

Політв’язні
Укрінформ
Український політв'язень Олександр Кольченко, який знаходиться в колонії російського міста Копейськ, заявив, що готовий підтримати голодування ув'язненого Олега Сенцова.

Про це він написав у листі українському режисерові, повідомляє "Радіо Свобода".

Побоюючись, що цензура не пропустить його лист, Кольченко докладно розповів про його зміст адвокату Світлані Сидоркіній, яка відвідала його в колонії в Копейську.

«У листі він написав, що, на його думку, голодування може бути ефективним для захисту тільки в тому випадку, якщо держава дорожить своєю репутацією. Вважає, що у випадку з Олегом – Росія може проігнорувати його голодування, не даючи померти, просто застосувавши примусове годування і відправивши його на психіатричну експертизу. Смерть Магнітського в Росії нічого не змінила, замість цього був прийнятий Закон Діми Яковлєва. Він не відмовляє Олега, оскільки знає, що він впертий і рішення свого не змінить. Він дуже побоюється за його здоров'я, оскільки знає про клімат та умови життя в Лабітнангі від інших ув'язнених, ще з часів, коли вони з Олегом йшли по етапу. Хоча Саша і не згоден з методом Олега, але поважає його позицію про звільнення політв'язнів України з російських катівень і готовий підтримати Олега, якщо буде необхідність», – розповіла Сидоркіна.

Адвокат повідомила, що намагалася відрадити Кольченка від голодування, посилаючись на проблеми зі здоров'ям, через які він знаходиться на дієтичному харчуванні.

Крім листа Сенцову, Кольченко написав звернення на ім'я Володимира Путіна з вимогою втрутитися в ситуацію з голодуванням Сенцова і звільнити його. Однак Кольченко також побоюється, що цензура не пропустить це звернення.

Читайте також: Голодування Сенцова: російські тюремники не виключають примусових заходів

Адвокат також уточнила, що до умов утримання в колонії у Кольченка претензій немає.

16 травня стало відомо, що Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських тюрмах.

У зв'язку з цим президент України Петро Порошенко закликав міжнародне співтовариство продовжувати тиск на Росію для якнайшвидшого звільнення незаконно утримуваних там українців.

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. В серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-