Голодування Сенцова: російські тюремники не виключають примусових заходів

Голодування Сенцова: російські тюремники не виключають примусових заходів

Політв’язні
Укрінформ
Український режисер Олег Сенцов, засуджений у Росії до 20 років позбавлення волі, перебуває в окремій палаті медсанчастини ІК-8 Лабитнангі Ямало-Ненецького округу (ЯНАО) під цілодобовим наглядом лікарів.

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на в.о. керівника прес-служби Управління Федеральної служби виконання покарань ЯНАО Людмилу Ісакову.

"Від їжі Олег Сенцов відмовляється з 14 травня, він п'є кип'ячену воду, з першого дня голодування він перебуває в медсанчастині, в окремій палаті під цілодобовим наглядом лікарів. Поки його здоров'ю нічого не загрожує. Кримінально-виконавчий кодекс (КВК РФ) допускає, що в разі загрози для здоров'я і життя засудженого, який оголосив голодування, можуть застосовуватися примусові заходи медичного характеру, але поки що про це не йдеться. У будь-якому разі, застосовувати їх або ні, і якщо так, то коли, вирішуватимуть лікарі, зважаючи на стан здоров'я голодуючого", - повідомляє Ісакова.

Незалежні спостерігачі, правозахисники перевірити це повідомлення не можуть. У місцевій Громадській наглядовій комісії (ГНК) ще у березні пройшли перевибори, але мандати, як і законні повноваження для відвідування закритих установ, нові члени ГНК досі не отримали.

Читайте також: Сенцов налаштований продовжити голодування до "фатального кінця"

Як повідомлялося, український режисер Олег Сенцов був затриманий у березні 2014 року російськими спецслужбами в анексованому Росією Криму разом з активістом Олександром Кольченком. Їх звинуватили в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обоє провину не визнали.

Сенцов оголосив безстрокове голодування 14 травня, заявивши, що припинить її лише у разі звільнення усіх українських політв'язнів, що утримуються в РФ.

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-