Дуда нагадав в ООН про переслідування кримських татар

Дуда нагадав в ООН про переслідування кримських татар

Укрінформ
Порушення територіальної цілісності України є викликом не лише для України, але й для європейського континенту. У світлі міжнародного права агресію не можна підміняти словом "конфлікт" без чіткого визначення, де жертва, а де агресор.

На цьому під час дискусії в Раді Безпеки ООН щодо важливості верховенства права у міжнародних відносинах наголосив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Порушення територіальної цілісності України разом з нелегальною анексією й окупацією Криму, а також сепаратисти на Донбасі, які користуються сильною підтримкою з боку третьої країни, є серйозним викликом не лише для України, але й для стабільності європейського континенту”,- наголосив Дуда.

Він підкреслив, що Польща підтримує розгортання миротворчої місії ООН на сході України.

“Мандат такої місії не повинен обмежуватися захистом спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а включати всю територію конфлікту, зокрема й весь міжнародно визнаний українсько-російський кордон”,- зазначив Дуда.

На його переконання, міжнародна спільнота “не повинна ігнорувати нинішню безвихідну ситуацію кримських татар і діячів із захисту прав людини в окупованому Криму, які постійно залякуються і переслідуються”. 

У своєму виступі президент РП підкреслив: попри те, що існує розвинена система міжнародного права й міжнародних інституцій, які мають його захищати, зокрема система ООН з міжнародними судами й трибуналами, у світі спостерігається спокуса “ставити силу понад правом, а довіру заміняти страхом”.

Дуда зауважив, що без чіткого визначення базових понять у міжнародному праві складно відповідати на виклики. 

“Якщо акт агресії називатимемо “конфліктом”, без чіткого вказання жертви й агресора, якщо загрозу називатимемо “викликом” без визначення її джерела, і якщо посилення агресивних військових можливостей називатимемо “порушенням рівноваги” без вказання, хто зміцнює свої наступальні озброєння, то тоді не зможемо вибрати відповідні юридичні кроки, що дозволяють на відповідь”,- підкреслив президент Польщі.

Читайте також: Світовий конгрес українців закликає направити спостерігачів ОБСЄ до Криму

Він додав, що в міжнародному праві не існує неназваних явищ, а невідповідно сформульовані концепції формують “деформовану реальність”. 

Президент Польщі зазначив, що міжнародна спільнота, й особливо Рада Безпеки ООН, несуть моральну відповідальність за гарантування індивідуальної карної відповідальності за міжнародні злочини.

Він підкреслив, що Варшава підтримує механізми міжнародного права, які мають на меті поставити перед виміром правосуддя суб'єкти, які відповідають за порушення міжнародного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-