Окупанти витісняють кримськотатарський бізнес з півострова – Меджліс

Окупанти витісняють кримськотатарський бізнес з півострова – Меджліс

Укрінформ
Окупаційна влада Криму посилює тиск на кримськотатарських підприємців з метою витискання їх з території півострова. 

Це нова тенденція в порушенні прав людини в Криму, заявив у вівторок на брифінгу в Києві член Меджлісу кримськотатарського народу, глава правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

"У квітні ми побачили нові тенденції (у порушенні прав людини - ред.), хоча раніше вони теж мали місце в Криму, коли тиск чинився на підприємців. Але ситуація з Ресулем Веліляєвим, коли в один день пройшли масові обшуки у підприємців на 33 об'єктах, в тому числі в будинках - нова", - вважає Барієв.

Про це, за його словами, свідчить і екстрене, протягом ночі після затримання і допиту, етапування кримськотатарських підприємців Ресуля Веліляєва і Алі Барієва в московське СІЗО "Лефортово".

"Ми ж розуміємо, що СІЗО "Лефортово" - СІЗО ФСБ і там знаходяться люди, яким висуваються обвинувачення за важкими статтями Кримінального кодексу Росії, такими як тероризм, зрада батьківщині, шпигунство. Тому нам незрозуміло, як із статтею про продаж нібито неякісних товарів їх раптом етапують туди", - відзначив Барієв.

Як вважає член Меджлісу, тиск на кримськотатарський бізнес - цей тиск на десятки тисяч підприємців, робота яких не пов'язана з політикою окупаційної влади.

"Витискування з Криму і тиск на бізнес корінного народу, не пов'язаного з політикою, - цей тиск на соціальне і економічне становище кримських татар, проукраїнців. Йдеться про десятки тисяч підприємців, представників малого і середнього бізнесу... Тих, хто не працюють у системі муніципальної і державної влади окупантів. Для того щоб прогодувати свої сім'ї, вони працюють у приватному бізнесі", - розповів Барієв.

Читайте також: Арешти, обшуки і штрафи: правозахисники озвучили "кримську" статистику з початку року

Крім того, вважає він, переслідування підприємця Веліляєва, який створив благодійний фонд, що спонсорує дослідження в галузі історії і культури корінного народу Криму, не входить у плани окупаційної влади.

"Це і тиск на ідентичність кримськотатарського народу. Підприємець і меценат Ресуль Веліляєв, створивши фонд, почав спонсорувати дослідження в галузі історії, культури і мови кримськотатарського народу на противагу зусиллям окупаційної влади, яка переписує історіографію Криму і ставить інші акценти у відродженні корінного народу. Окупаційна влада завдає удару по фінансуванню цих процесів ", - вважає Барієв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-