Український прапор, як і 100 років тому, знову замайорить у Криму - Гройсман

Український прапор, як і 100 років тому, знову замайорить у Криму - Гройсман

Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман переконаний, що український прапор, як і сто років тому, знову замайорить над кораблями у Криму.

Про це йдеться у його вітанні з нагоди 100-річчя від часу заснування військово-морського флоту України, повідомляється на Урядовому порталі.

“Переконаний, що в майбутньому український прапор, як і в буремному 1918 році, знову замайорить у нашому Криму і над нашими тимчасово недоступними військово-морськими базами”, - наголосив Гройсман.

Він нагадав, що 29 квітня 1918 року увесь Чорноморський флот перейшов у підпорядкування Української Народної Республіки. “Таке рішення прийняли під час наради делегатів корабельних команд і майже на всіх кораблях урочисто було піднято український прапор. Ми відзначаємо цю символічну дату як день започаткування державного військово-морського флоту України”, - зазначив Гройсман.

Попри те, додав Прем'єр-міністр, що українська національна революція та державність були придушені навалою більшовицьких військ, історичне значення факту заснування Українською державою військо-морського флоту є унікальним і далекоглядним. Це означає, що Україна як суверенна та незалежна держава завжди буде морською державою з власними військово-морськими силами та флотськими традиціями, які в українській історії сягають ще часів княжої та козацько-гетьманської доби, наголосив глава уряду.

Гройсман зазначив, що український військово-морський флот зазнав втрат під час кампанії з окупації Кримського півострова російськими військами без розпізнавальних знаків. “І цей акт підступного нападу, який детально розроблявся на найвищому рівні керівництва Російської Федерації, в новітній історії Європи нагадує лише підступний напад гітлерівських військ на Польщу в 1939 році. Моральний тиск, шантаж, погрожування розстрілами, викрадення українських офіцерів і залякування їх сімей, блокування наших кораблів і їх команд, штурми військових частин на півострові – це далеко не всі методи держави-терориста, яка кинула виклик нашій державності. У результаті кримської кризи український флот утратив ряд кораблів, основні військово-морські бази та інфраструктуру”, - сказав він.

Читайте також: Порошенко: 100 років тому українські війська повалили більшовицький режим у Криму

Як відзначив Гройсман, у ті дні вся країна бачила подвиг українських моряків, особливо курсантів у Севастополі, які перед озброєними російськими диверсантами та бойовиками співали Державний Гімн України. “Це символічна подія. Честь, відвага і вірність молодших поколінь – ось запорука завтрашнього дня українського військово-морського флоту. Сьогодні військовослужбовці Військово-морських сил також з гідністю виконують присягу і боронять нашу країну від агресора в зоні проведення АТО”, - підкреслив він.

Прем'єр-міністр висловив подяку всім військовослужбовцям і цивільним працівникам ВМС Збройних сил за чесну службу та належне виконання службового обов’язку та присяги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-