"Суд" у справі "Хізб ут-Тахрір" проходить не за сценарієм ФСБ - адвокат

Укрінформ
У російському Північно-Кавказькому окружному військовому суді з відеоконференцією із кримським "судом" пройшло чергове засідання у "справі Хізб ут-Тахрір", на якому виступив свідок, не виправдавши надій боку звинувачення.

Про це йдеться в повідомленні, підготовленому "Кримською солідарністю".

"У Північно-Кавказькому окружному військовому суді з відеоконференцією із Кримським гарнізонним військовим судом пройшло чергове засідання у "справі Хізб ут-Тахрір" (ялтинська група). Були взяті свідчення Халілова Енвера Решатовича", - повідомляє "Кримська солідарність".

Як розповів адвокат Еміль Курбедінов, свідок Халілов, "нічого, крім доброго, про хлопців не сказав".

"Наприклад, Муслім Алієв - чудова людина, до якої він сам прийшов і попросив розповісти про іслам. Вони зустрічалися, розмовляли, читали Коран, його переклад і так далі. І про інших хлопців він теж відгукнувся тільки позитивно", - повідомив Курбедінов.

За його словами, допит свідка звинувачення тривав близько години, решту часу "прокурор" зачитував "і ще не дочитав до кінця роздруківку таємно записаних розмов, в ході яких хлопці обговорювали політику, проблеми мусульман і кримських татар".

"Як і кожен з нас, вони мають на це право", - каже адвокат, підкресливши, що в Криму стало звичайною справою підганяти під екстремізм і тероризм висловлювання свого ставлення до кого-небудь або чого-небудь.

Колега Курбедінова адвокат Едем Семедляєв, зазначив, що з метою залякування свідка Халілова в його будинку був проведений обшук.

"У цього свідка співробітниками ФСБ був проведений обшук 11 лютого. Цим самим його хотіли залякати, щоб він дав потрібні свідчення для ФСБ. Але він виявився стійким чоловіком, який не став йти на поводу у слідства, і дав тільки правдиві свідчення", - повідомив Семедляєв.

Коментуючи лінію звинувачення, адвокат зазначив, що "звичайні розмови хлопців слідство намагається піднести в такому ракурсі, що це якесь конспіративні збори, на яких обговорюються плани державного перевороту".

"Справа сфабрикована, політично мотивована, в ній прості зустрічі і розмови намагаються підвести під серйозні звинувачення, за якими хлопцям світить від 10-15 років позбавлення волі", - резюмував Семедляєв.

Читайте також: У справі ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір" допитали "секретного свідка"

Як повідомлялося, 12 квітня в Ростові-на-Дону в Північно-Кавказькому окружному військовому суді розпочався процес над шістьма фігурантами справи "Хізб ут-Тахрір" - Муслімом Алієвим, Вадимом Сіруком, Емір-Усеїном Куку, Рефатом Алімовим, Арсеном Джеппаровим та Інвером Бекіровим. Проти них з "таємної кімнати" свідчив так званий таємний свідок, голос якого був змінений. Він стверджував, що "підсудні влаштували на території Криму шаріатський суд з участю прокурора і слідчого з них самих".

У лютому-квітні 2016 року в Ялті були затримані Джеппаров, Алімов, Куку, Алієв, Бекіров і Сірук. Їх звинуватили у причетності до ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір". Спочатку "суди" щодо ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір" проходили на виїзних засіданнях в Сімферополі, потім заарештованих кримчан етапували в Ростов-на-Дону.

Фото: Радіо "Свобода"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-