У справі ялтинської групи

У справі ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір" допитали "секретного свідка"

Укрінформ
У четвер у засіданні Північно-Кавказького окружного військового суду, що проходило у Ростові-на-Дону, у справі ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір" проти фігурантів справи свідчив так званий секретний свідок.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група. 

"Представник держобвинувачення заявляє клопотання про допит свідка без візуального спостереження, а також не розкриваючи його справжнього імені. Сторона захисту заперечує, бо така форма допиту можлива лише за наявності певних підстав, яких у матеріалах справи немає", - повідомляє "Кримська солідарність".

За її даними, суддя задовольнив клопотання обвинувачення, допит свідка розпочався із "секретної кімнати".

У ході допиту свідок розповів, що фігурант справи Емір-Усеїн Куку нібито організовував збори, в яких брав участь Муслім Алієв. Алієв нібито також брав участь у певних мітингах у Сімферополі.

Крім того, свідок повідомив, що "підсудні влаштували на території Криму шаріатський суд за участю прокурора і слідчого з них самих".

Зокрема, секретний свідок намагався переконати суд у тому, що "троє дорослих чоловіків, а саме Муслім Алієв, Емір-Усеїн Куку й Вадим Сірук інсценували "шаріатський суд", на якому спільно винесли такфір (звинувачення у невірі) нинішньому муфтію Криму Еміралі Аблаєву".

Як уточнили у "Кримській солідарності", у залі Північно-Кавказького окружного військового суду перебувало шестеро фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір" - Муслім Алієв, Вадим Сірук, Емір-Усеїн Куку, Рефат Алимов, Арсен Джеппаров й Інвер Бекіров.

Їх помістили  у так званий "акваріум". У залі суду був присутній представник консульства України. Із Сімферополя по відеоконференцзв'язку у суді взяли участь кримські адвокати.

Після кількох запитань до "секретного свідка" з боку обвинувачених і адвокатів, суддя задовольнив клопотання захисту про перенесення допиту на завтра.

Читайте також: Кримський "суд" продовжив арешт фігурантів "Хізб ут-Тахрір"

Як повідомляв Укрінформ, у лютому-квітні 2016 року в  Ялті були затримані  Джеппаров, Алимов, Куку,  Алієв,  Бекіров і Сірук. Їх обвинуватили у причетності до ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір". Спочатку "суди" щодо ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір" проходили на виїзних засіданнях у Сімферополі, потім заарештованих кримчан етапували у Ростов-на-Дону.

Фото: Антон Наумлюк/RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-