У ДПСУ сказали, за яким умов екіпаж судна

У ДПСУ сказали, за яким умов екіпаж судна "Норд" може виїхати до Криму

Укрінформ
Члени екіпажу кримського судна "Норд" можуть поїхати до Криму, якщо на адміністративній межі покажуть паспорти громадян України. 

Про це розповів Громадському радіо речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян. 

"У даному випадку ми говоримо про громадян України, які проживають на тимчасово окупованій частині півострова. Якщо у них виникне бажання поїхати додому, вони можуть це зробити через адмінмежу, враховуючи так званий гуманітарний аспект, як це передбачено законодавством, - возз’єднання родини і таке інше. У межах законодавства ми можемо дозволити їм повернутися до домівок через адмінмежу як громадянам України", — пояснив речник.

Читайте також: Дипломати РФ намагалися незаконно вивезти команду судна "Норд" з України

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держприкордонслужби України, команда судна "Норд", затриманого українськими прикордонниками 25 березня, намагалася увечері 7 квітня покинути територію України через автомобільний пункт пропуску "Гоптівка" на Харківщині.

У відомстві поінформували, що вивезти членів екіпажу за межі України намагалися представники генерального консульства РФ під прикриттям свого імунітету.

Зокрема, як зазначили в ДПСУ, в пункт пропуску "Гоптівка" на виїзд з України прибули два автомобілі Volkswagen з дипломатичними номерами РФ. Під час прикордонного контролю особи, які їхали як пасажири, замість паспортних документів пред'явили посвідки на повернення до Росії.

"Під час перевірки встановлено, що власниками документів є члени команди судна "Норд", затриманого в Азовському морі, і що особи є громадянами України, тобто на паспортний контроль вони пред'явили документи, які не дають права для перетину кордону", - підкреслили у прикордонному відомстві і додали, що, "зважаючи на те, що громадяни України не мали належних документів для перетину кордону, їх не пропущено через державний кордон та повернуто в тил України".

Держприкордонслужба 25 березня затримала в акваторії Азовського моря керченське риболовецьке судно "Норд" під прапором Росії. 30 березня український суд заарештував це судно.

Прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна "Норд" із закритого Україною порту Керч в анексованому Криму. Капітану судна Володимиру Горбенку інкримінують ч.2 ст.332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

Херсонський міський суд 6 квітня обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у 32 тис. грн. Адвокат заарештованого повідомив, що за його клієнта внесено заставу і він зможе вийти із СІЗО не раніше 10 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-