До реінтеграції Донбасу і Криму Безсмертний пропонує залучати церкви

До реінтеграції Донбасу і Криму Безсмертний пропонує залучати церкви

Укрінформ
Надзвичайний і Повноважний посол України Роман Безсмертний пропонує залучати до процесу  реінтеграції Донбасу і Криму церкви різних конфесій.

Про це він заявив під час круглого стілу в Укрінформі на тему: "Міжнародні перехідні адміністрації - досвід, можливості та ризики для України".  

"Смію запропонувати ідею, яку почав би реалізовувати зараз. А що, якщо держава укладе угоду з церквами, які мають представництва на території окупованого Донбасу, анексованого Криму - так званий конкордат - і передасть частину своїх повноважень їм на реалізацію", - сказав Безсмертний.

Він розповів, що наштовхнуло його на цю ідею.

"Я здивувався, коли в законі про особливості державної влади на території забезпечення державного суверенітету в окремих районах Донецької і Луганської областей законодавець записав пункт про визнання первинних документів про народження і смертність, виданих місцевими організаціями. Вже тоді я розумів, що цю функцію могли б виконувати запросто ті інституції, які на території України завжди цю функцію робили, окрім періоду радянської влади. Тисячу років це робила церква", - зазначив Безсмертний.

За його словами, "всі церкви сьогодні на території України безвідповідальні перед суспільством", тому треба їм передати частину соціальних повноважень держави по забезпеченню населення на окупованих територіях.

"І це особливо важливо з точки зору татар в Криму, бо йдеться про церкви не тільки православні, християнські, а про всі церкви. Осоливо ті церкви, настоятелі яких зазнавали серйозних переслідувань - а це протестантські на території Донбасу і мусульманські на території Криму. Це створило б зовсім іншу модель відносин. Бо, оперуючи мілітарними, адміністративними, економічними методами навіть в діалозі з Російською Федерацією, ми не враховуємо один надважливий фрагмент - це цивілізаційний конфлікт. А значить, в ньому вододіл проходить по ідеології, по ідеї", - сказав політик. 

Він поінформував принагідно, що вже зустрічався з представниками всіх церков, за винятком мусульман, вони приймають цю пропозицію і погоджуються на таку функцію. 

"Тепер для мене питання, чи Українська держава погодиться на такий конкордат", - додав Безсмертний. 

Читайте також: Україна має вже зараз готуватися до повернення Донбасу - Марчук

Він зазначив також, що майже всі європейські держави такий конкордат  укладають з церквами на виконання певних функцій соціального характеру. А також наголосив, що це мало б позитивний наслідок в сенсі того, що церкви об'єднаються в роботі, в реалізації функцій. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-