Крим - це Україна: Держдеп засудив виступ Путіна на українському півострові

Крим - це Україна: Держдеп засудив виступ Путіна на українському півострові

Укрінформ
Державний департамент США висловив негативну реакцію передвиборчим заявам президента РФ Володимира Путіна в окупованому українському Криму, нагадавши Росії про збереження санкцій до повної деокупації півострова.

Про це йдеться в заяві в.о. заступника держсекретаря США Хізер Науерт, оприлюдненій у середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Чотири роки тому Росія провела нелегітимний, сфабрикований "референдум" в Україні, здійснивши марну спробу легітимізувати анексію української території. Жителі Криму були змушені голосувати під контролем озброєних до зубів російських військових", - підкреслила представник Держдепу.

Читайте також: Суд в окупованому Криму змінив вирок Балуху

Вона наголосила, що заяви Росії про те, що українці зробили вільний вибір на цьому "референдумі", завжди були позбавлені довіри.

"На своєму передвиборчому мітингу в Криму президент Путін знову висловив незаконні претензії Росії на українську територію, вкотре відкрито підтвердивши те, що російський уряд зневажає міжнародний порядок і не поважає територіальної цілісності суверенних держав", - зауважила Науерт.

Читайте також: Київ відреагував на "вояж" Путіна в окупований Крим

Вона акцентувала, що крім незаконного "референдуму", Росія порушила цілий ряд інших зобов'язань та норм, спричинивши численні людські втрати на українському півострові.

"Впродовж останніх чотирьох років Росія почала кампанію примусу та насильства, орієнтовану на тих, хто виступає проти її спроби анексії. Російська окупаційна влада піддає кримських татар, етнічних українців, проукраїнських активістів, членів громадянського суспільства та незалежних журналістів політично вмотивованим переслідуванням та постійним репресіям, одночасно систематично придушуючи неурядові організації та незалежні ЗМІ", - підкреслюється в заяві.

Читайте також: У МЗС розробили пропозиції щодо чинного Договору про дружбу з РФ

У цьому зв'язку представник Держдепартаменту наголосила що Сполучені Штати закликають Росію припинити її спроби придушити основні свободи висловлення поглядів, мирних зібрань та асоціацій, а також свободи релігії чи віри.

"Ми підтверджуємо нашу прихильність суверенітету й територіальній цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Крим є частиною України, і наші кримські санкції залишатимуться чинними, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні", - наголосили в Державному департаменті США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-