Справа Хізб ут-Тахрір: МЗС протестує проти переслідування Росією громадян України

Справа Хізб ут-Тахрір: МЗС протестує проти переслідування Росією громадян України

Укрінформ
МЗС України вимагає від російської сторони негайно припинити політично вмотивоване переслідування представників кримськотатарського народу у зв'язку з розглядом у Північно-Кавказькому окружному військовому суді РФ кримінальної справи щодо громадян України.

Про це йдеться у коментарі МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з продовженням розгляду в Північнокавказькому окружному військовому суді сфабрикованої проти громадян України Мусліма Алієва, Еміра-Усеїна Куку, Вадима Сірука, Енвера Бекірова, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова справи", - наголошується у коментарі.

Зазначається, що влаштований російською стороною судовий фарс є черговим прикладом застосування країною-окупантом репресій проти кримськотатарського народу під приводом "боротьби з тероризмом".

У МЗС закликали Росію негайно припинити політично вмотивоване переслідування представників кримськотатарського народу.

"Закликаємо світове співтовариство засудити антигуманну і протиправну діяльність судових органів Російської Федерації та посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою звільнення незаконно утримуваних в Росії та на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим громадян України", - підкреслили у відомстві.

Читайте також: Хізб ут-Тахрір: "суд" допитав ключового свідка обвинувачення

Як повідомляв Укрінформ, Північно-Кавказський військовий окружний суд в Ростові-на-Дону 20 лютого в ході розгляду ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" продовжив допит колишнього співробітника СБУ, а нині слідчого ФСБ Олександра Компанійця.

У лютому-квітні 2016 року в Ялті на окупованому півострові Крим було затримано Арсена Джеппарова, Рефата Алімова, Емір-Усеїн Куку, Мусліма Алієва, Інвера Бекірова і Вадима Сірука. Їх обвинувачують в причетності до ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір».

Російський військовий суд розглядав ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір» на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували в Ростов-на-Дону.

24 січня Міністерство закордонних справ України зажадало від Росії звільнити шестеро фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Захисники заарештованих і засуджених у справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об'єднань, названих «терористичними».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-