Хізб ут-Тахрір:

Хізб ут-Тахрір: "суд" допитав ключового свідка обвинувачення

Укрінформ
У четвер у Ростові-на-Дону пройшов "суд" у справі "ялтинської шістки", обвинуваченої у причетності до організації "Хізб ут-Тахрір".

По відеозв'язку кримські адвокати брали участь у допиті Олександра Кампанейцева - співробітника ФСБ, який раніше працював у СБУ і є головним свідком обвинувачення у справі "ялтинської шістки". Про це у відео, розміщеному на сайті "Кримської солідарності", повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

"Що стосується свідка, а це співробітник ФСБ, який працював у СБУ при Україні, за моїми відчуттями на допиті він виступав, не як свідок, а як експерт-фахівець з "Хізб ут-Тахрір". У якийсь момент суд навіть зупинив допит і попросив говорити ближче до справи, що стосується безпосередньо обвинувачених, а не загалом і цілому з використанням передісторії та оперативної інформації щодо самої організації. Я і мої колеги не почули якоїсь конкретики, крім пропаганди і заяв про загрозу захоплення влади у Росії", - розповів Курбедінов.

За даними адвокатів, Кампанейцев - ключовий свідок обвинувачення, який є одночасно оперативним співробітником так званого управління ФСБ в Криму. Він безпосередньо займався оперативно-розшуковими заходами, "під його участь заводилась кримінальна справа", тому він "допитується віч-на-віч". Решту свідків будуть допитувати у Кримському гарнізонному військовому суді у режимі відеоконференції.

На засіданні "суду" у Ростові адвокати встигли поставити лише частину своїх запитань до Компанейцева, тому його допит буде продовжений 20 лютого.

Адвокат Семедляєв зазначив, що у Кримському гарнізонному суді засідання проходило у закритому режимі. Всім охочим пройти до зали, щоб поспостерігати за ходом "судового процесу", порадили поїхати до Ростова.

Читайте також: "Справа Хізб ут-Тахрір": обвинуваченим продовжили арешт на два місяці

11 лютого 2016 року заарештували перших чотирьох обвинувачених у ялтинській справі "Хізб ут-Тахрір" - члена Контактної групи з прав людини Емір-Усеїна Куку, а також Мусліма Алієва, Інвер Бекірова та Вадима Сірука. 18 квітня 2016 року у Краснокам'янці (Велика Ялта) заарештували також Арсена Джеппарова та Рефата Алімова. Їх звинувачують у причетності до забороненої у Росії ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір", у тероризмі та спробі насильницького захоплення влади. Муслім Алієв представлений як організатор, інші - учасники. Раніше російський військовий суд розглядав "справу Хізб ут-Тахрір" на виїзних засіданнях у Сімферополі, потім заарештованих кримчан етапували до Ростова-на-Дону. Всі обвинувачені є громадянами України. 24 січня Міністерство закордонних справ України поставило вимогу до Росії щодо звільнення шести фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-