Все керівництво Міноборони було в Криму, коли прийшли окупанти - Тенюх

Все керівництво Міноборони було в Криму, коли прийшли окупанти - Тенюх

Укрінформ
Колишній міністр оборони Павло Лебедєв та керівник Генштабу Збройних сил Юрій Ільїн з 20 лютого 2014 року перебували в АР Крим і стали зрадниками.

Про це повідомив колишній в.о міністра оборони Ігор Тенюх в Оболонському райсуді столиці під час свідчень у справі про держзраду колишнього президента Віктора Януковича.

"З 20 лютого тодішній чинний міністр оборони Лебедєв та начальник Генштабу Ільїн, тобто все керівництво Міноборони знаходилися в Криму. А це якраз час блокування українських військових частин", - зазначив він.

За словами Тенюха, 27 лютого 2014 року, коли Верховна Рада призначила його в.о міністра оборони, йому доповіли, що Військово-морські сили були приведені в бойову готовність, однак діючий на той час начальник Генштабу Ільїн цей наказ відмінив. "Отримавши таку відповідь, я вийшов на зв'язок з Ільїним і повідомив, що він усунутий від посади і йому треба прибути в Київ. Відповідь: я в Київ не прибуду", - зазначив Тенюх.

Читайте також: Тенюх розповів про кадрові чистки у командуванні ВМС при Януковичі

Він також розповів, що згідно інформації військової розвідки, Ільїн, перебуваючи у військовому госпіталі,  надавав консультації керівництву Чорноморського флоту Російської Федерації стосовно українських офіцерів. 

"Мені доповіли, що  Ільїн нібито з гіпертонічним кризом знаходиться в шпиталі. Туди приїжджає все командування Чорноморського Флоту в особі Вітко, колишнього командувача ЧФ Федотенкова і Ільїн проводить їм консультації  по тих чи інших офіцерах чи інших діях", - зазначив військовий.

Тенюх також розповів, що Ільїн тричі схиляв до зради начальника Академії військово-морських сил ім. Нахімова Петра Гончаренка, на що отримав від нього відсіч.  

На переконання  колишнього в.о. міністра оборони, Росія розпочала планування захоплення Криму з часу незалежності України. 

"Згадайте, скільки в Севастополі було створено російських партій. Скільки видавалося земель для будівництва будівель для російських офіцерів. Яка платня  була у російських офіцерів, а яка в українських, тобто робили переваги, щоб показати зверхність. Тому Росія готувалася давно", - вважає він. 

За словами Тенюха, військова розвідка доповідала колишньому міністру оборони Лебедєву та начальнику Генштабу Ільїну, що Росія перекидає до Криму військову  техніку на кораблях ЧФ РФ та літаками, але ця інформація не бралася ними до уваги.

Як повідомляв Укрінформ, 29 червня Оболонський районний суд ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

За даними Генпрокуратури, Януковича підозрюють у  скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу  України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-