Чубаров навів переконливу статистику переслідувань кримських татар окупантами

Чубаров навів переконливу статистику переслідувань кримських татар окупантами

Укрінформ
Кримськотатарський ресурсний центр назвав кількість та основні види порушень прав громадян України на території окупованого Криму за минулий рік.

Статистичні дані, зібрані активістами КТРЦ, прокоментував на брифінгу на тему «Аналіз порушень прав людини в окупованому Криму за 2017 рік» голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ця статистика має наштовхнути українське суспільство на певні роздуми. Ті нещастя, які спричинені подіями на Сході України і в Криму, вимагають мобілізації суспільства, конкретних і системних дій від української влади», - сказав Чубаров.

Читайте також: "Суд" залишив кримського татарина Кроша під арештом

За даними КТРЦ, у 2017 році в окупованому Криму було зафіксовано: 

16 нових політв'язнів, з них 15 кримських татар; 

16 загиблих, з них 13 кримських татар; 

16 зниклих безвісти, з них 12 кримських татар; 

286 затриманих, з них 248 кримських татар; 

340 викликаних на допит, з них 286 кримських татар. 

Також за рік було здійснено 62 обшуки, з них 61 - у кримських татар; арештовано 46 осіб, з них 42 - кримські татари; оштрафовано 104 особи, з них 99 - кримські татари. Громадські активісти також кажуть про 515 випадків порушення права на справедливий суд і про численні порушення прав на мирні збори, на свободу пересування тощо.

Учасники брифінгу наголосили, що на відміну від 2016 року російська агресія проти етнічних кримських татар та українців торік стала систематичною. За словами менеджера з комунікацій КТРЦ Ельвіра Сагірмана, затримання тепер відбуваються систематично і пов'язані з важливими датами для кримських татар та українців, наприклад, такими як день народження Тараса Шевченка та річниця депортації кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-