"Кримський титан" Фірташа створює екологічну загрозу для Херсонщини - МінТОТ

Укрінформ
Діяльність заводу "Кримський титан" у місті Армянськ в окупованому Росією Криму становить екологічну загрозу для Херсонщини.

Про це заявляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

"Під час моніторингу інформації щодо можливих загроз внаслідок анексії Криму було виявлено факт нанесення шкоди екології у прикордонних районах Херсонської області внаслідок функціонування заводу "Кримський титан", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підприємство знаходиться на частині перешийку, який з’єднує Крим та материкову частину України, і в ході його діяльності утворюються відходи: фосфогіпс, піритні огарки, гідролізна кислота, промивна кислота та інші. Вони зберігаються на фосфогіпсосховищі та кислотонакопичувачі території Чаплинського району Херсонської області.

Читайте також: "Азот" Фірташа завинив черкаським енергетикам 1,7 мільярда

При цьому взаємодія речовин, які скидаються у кислотонакопичувач, призводить до появи нових сполук, які є ще більш небезпечними для довкілля та людини, наголосили в міністерстві.

Крім того, речовини з кислотонакопичувача проникають до Ісходненського водозабору, який є єдиним джерелом, звідки питна вода постачається до Армянська. Також існує велика небезпека проникнення у інші підземні водні пласти, з яких споживається питна вода населених пунктів Херсонської області.

У МінТОТ повідомляють, що діяльність підприємства несе загрозу для територій та населення прикордонних районів Херсонської області та вимагає втручання відповідних державних органів України та міжнародних організацій.

Нагадаємо, "Кримський титан" після анексії Росією Криму був переданий в оренду московській компанії ТОВ "Титанові інвестиції", засновником якої є кіпрська компанія "Летан Інвестментс лімітед" та громадянин Росії Олександр Ємелін - давній знайомий Фірташа.

На цю ж фірму зареєстрована австрійська компанія Group DF International. Таким чином, де-факто завод залишався власністю українського олігарха.

У МінТОТ наголосили, що до анексії Кримського півострова з боку компетентних органів України проводився систематичний моніторинг екологічної безпеки діяльності підприємства "Кримський титан". Згідно з вимогами чинного законодавства, юридична особа відраховувала до державного бюджету кошти за забруднення екології, а також до місцевого бюджету за використання місцевих земель (у т. ч. у прикордонних районах Херсонської області) для збереження відходів виробництва. Після анексії вказані платежі від підприємства до державного та місцевих бюджетів не надходять. Крім того, завод проводив роботи зі зменшення небезпечних викидів та утилізації відходів.

Читайте також: Австрійський суд остаточно відмовився екстрадувати Фірташа в Іспанію

Наразі, наголошують у відомстві, "Кримський титан" продовжує функціонувати та його небезпечність доводять перевірки окупаційних контролюючих органів – "управління" природного нагляду. Останні у серпні 2017 року встановили, що на підприємстві у звітних документах викривлена інформація, внаслідок чого значно занижено суму, яку "Кримський титан" повинен був сплатити як плату за забруднення довкілля. Внаслідок цього йому було нараховано штраф у розмірі 230 млн російських рублів (99 млн грн).

Фото: DW

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-