Правозахисники заявили про загрозу життю заарештованого кримського татарина

Правозахисники заявили про загрозу життю заарештованого кримського татарина

Укрінформ
Українські правозахисники звернулися до уряду Росії з вимогою надати кваліфіковану медичну допомогу заарештованому в анексованому Криму за надуманими звинуваченнями Бекіру Дегерменджі, життю якого є загроза.

Про це йдеться в тексті звернення, розміщеному на сайті Кримської правозахисної групи. 

"Вимагаємо від уряду РФ, який контролює територію Криму, надати кваліфіковану медичну допомогу Бекіру Дегерменджі без втручання де-факто правоохоронних органів; негайно змінити запобіжний захід відносно Бекіра Дегерменджі на більш м'який, не пов'язаний із утриманням під вартою; негайно змінити запобіжний захід іншим фігурантам, які проходять у так званій «справі про здирництво»; у найкоротші терміни провести перевірку матеріалів так званої «справи про здирництво» на предмет сфабрикованості і закрити цю кримінальну справу», - йдеться в заяві правозахисників.

Автори документа поінформували, що 14 грудня о третій години ночі 57-річного кримськотатарського активіста Бекіра Дегерменджі, який має 3-ю групу інвалідності й страждає від бронхіальної астми, відвезли до реанімації. 

Читайте також: Адвокати затриманих кримськотатарських активістів звернуться до ЄСПЛ

"Нині стан Дегерменджі вкрай тяжкий, у нього набряк легенів і серцева недостатність", - повідомили правозахисники.

За їхніми даними, політв'язень перебуває в 7-й міській лікарні Сімферополя, де його в непритомному стані тримають у наручниках. До палати не допускають його дружину й адвоката. При цьому там присутні троє силовиків, а біля самої лікарні - велика кількість "правоохоронців". 

Впродовж п'яти попередніх днів Дегерменджі не міг спати через загострення астми. Його адвокат вимагав госпіталізації й надання медичного лікування, проте "суд" відхилив клопотання захисника. 6 грудня була відхилена й касаційна скарга на обраний запобіжний захід - арешт. Під час цього "судового засідання" Дегерменджі стало зле, йому викликали швидку й він знаходився в кисневій масці, але арешт залишили в силі. 

Крім того, правозахисники заявили про те, що у заарештованого у рамках цієї кримінальної справи Асана Чапуха в СІЗО стався мікроінсульт, у нього заніміла ліва частина тіла, проте необхідна медична допомога йому також не надається. 

Звернення, під яким стоять підписи засновника організації «КримSOS» Таміли Ташевої, виконавчого директора «Української Гельсінської групи з прав людини» Олександра Павличенка, голови правління «Кримської правозахисної групи» Ольги Скрипник, заступника голови правління «Центру громадянських свобод» Олександри Романцової, направлене також на адресу урядів України та інших держав і на адресу міжнародних організацій. 

Як повідомлялося раніше, Бекіра Дегерменджі було затримано із застосуванням грубої сили й ув'язнено 23 листопада 2017 разом із трьома іншими кримськими татарами. Затримання сталося в ході спецоперації російських силовиків з метою провокації активістів кримськотатарського національного руху. В результаті спроби затримання від інфаркту померла 83-річна Веджіє Кашка. На чотирьох затриманих (Асан Чапух, Бекір Дегерменджі, Руслан Трубач, Кязим Аметов) було порушено кримінальну справу за підозрою в нібито здирництві.

Сина Дегерменджі Мустафу Дегерменджі було заарештовано за так званою «справою 26 лютого» в травні 2015 року, в квітні 2017 «суд» змінив йому запобіжний захід з утримання під вартою на домашній арешт. В даний час триває судовий процес у його справі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-