Чубаров: Книга про Челебіджихана - прорив в українській історіографії

Чубаров: Книга про Челебіджихана - прорив в українській історіографії

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав перекладену українською мовою книжку, присвячену голові першого Курултаю Номану Челебіджихану, "проривом в українській історіографії".

Про це політик заявив у вівторок на презентації в Укрінформі книжки кримськотатарського письменника Юнуса Кандима "Не заросте травою поле бою...".

"Ця книжка - прорив в українській історіографії. Вона доводить до українського суспільства знання про дуже важливий етап української історії в цілому та кримськотатарської зокрема", - заявив Чубаров.

На його думку, переклад книжки українською мовою важливий, оскільки в нинішній "переломний період української історії" вона дає можливість і кримським татарам, і українцям "ще більше повернутися власним розумом до власної історії".

Читайте також: Джемілєв - про перший Курултай: 100 років тому Челебіджіхан хотів об'єднати етноси Криму

Чубаров подякував усім, хто причетний до перекладу і видання книжки, що розкриває "білі плями" кримськотатарської історії, підкресливши, що вона важлива для всього українського суспільства. 

За словами вченого, очільника організації "Українська ініціатива" Юрія Косенка, який зробив переклад книжки з кримськотатарської мови, історія Курултаю і діяльність Номана Челебіджихана має стати частиною загальноукраїнської історії.

"Я був вражений великим постером на Майдані, де в серії плакатів української революції окремий постер присвячений діяльності Номана Челебіджихана. Це дуже правильно і, сподіваюся, ця книжка теж буде кроком у цьому напрямі", - сказав Косенко.

На його думку, Челебіджихан - "справжній національний лідер, надзвичайно цілісна особа", впродовж короткого періоду часу він зміг досягти дуже вагомих результатів і показав практичні наслідки своєї реформаторської діяльності.

Як повідомлялося, у вівторок в Укрінформі була презентована перекладена українською мовою книжка кримськотатарського письменника Юнуса Кандима "Не заросте травою поле бою...", що розповідає про Номана Челебіджихана і перший Курултай, 100-річчя якого відзначається в листопаді 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-