Росія коїть у Криму воєнний злочин - Джапарова

Росія коїть у Криму воєнний злочин - Джапарова

Укрінформ
Російська Федерація вчиняє військовий злочин, заміщуючи цивільне населення в анексованому Криму під час окупації.

Таку позицію висловила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, повідомляє телеканал "112 Україна".

"Це є воєнний злочин – заміщення цивільного населення під час окупації, яке порушує Женевську конвенцію, і саме в цьому РФ теж коїть фактично ще один воєнний злочин щодо України. У вересні 2014 року РФ провела на півострові перепис населення, він не був визнаний урядом країни, але згідно з цим переписом - він, до речі, був бойкотований в тому числі більшістю кримських татар, а тому ці цифри, які вони надають, вони не релевантні, а цифри такі: наче чисельність українців в Криму зменшилась до 15%, кримських татар – до 10%, а раніше офіційно це було 13%, а інші, російськомовні, - 65% населення", - сказала Джапарова.

За її словами, офіційно зареєстровано близько 27 тис. переселенців з Криму, а неофіційно - до 60 тис. Вона пояснила, що дехто не хоче брати довідку про те, що вони внутрішньо переміщені особи, адже вважають себе громадянами України.

Читайте також: У Криму йде спецоперація проти Меджлісу - Чубаров

"Дійсно, штучно створюються умови, а такі умови – вчорашні події, коли арештували сімох осіб, - трьох відпустили, трьом – запобіжний захід сьогодні оголошуватимуть, довели до смерті ветерана національного руху. Численні, сотні, тисячі обшуків, які проводяться майже кожен день", - зазначила Джапарова.

Раніше уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав, що окупаційна влада Криму переселила на півострів 250 тис. осіб, багато з яких є "бандитами, які беруть участь у беззаконні".

Як повідомляв Укрінформ, 23 листопада в Криму пройшли обшуки і затримання активістів. Обшук із спробою затримання пройшов і у ветерана національного руху кримських татар Веджіє Кашки, якій стало зле і дорогою до лікарні вона померла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-