Крамер:

Крамер: "Дутий" референдум у Криму й плебісцит в Каталонії – дві великі різниці

Ексклюзив
Укрінформ
Попри всю складність ситуації з референдумом за незалежність Каталонії, його не можна ставити в один ряд з насильницьким плебісцитом у Криму, про який кримчани навіть не згадували до приходу російських військ на український півострів.

Таку думку висловив у коментарі власному кореспонденту Укрінформу в США провідний американський експерт в питаннях Східної Європи Девід Крамер.

"У Криму відбувся насильницький референдум з присутністю російських військових на півострові. Кримчани до цього навіть не вимагали голосування, Росія просто нав'язала цей плебісцит, і його результати потім так і не були визнані на міжнародному рівні", - зауважив експерт.

Нинішню ситуацію в Каталонії, за його словами, також не можна назвати простою. "Багато хто висловився "за", але так само багато каталонців не підтримали ідеї референдуму. Водночас, і уряд Іспанії не визнав його", - зазначив Крамер. 

Читайте також: Каталонія не створить прецеденту для узаконення анексії Криму – американський експерт

Він заперечив, що між Кримом і Каталонією можна проводити якісь паралелі чи говорити про створення прецеденту, хоча такі спроби можливі, наприклад, з російського боку. "Згадайте, як відбувалися спроби назвати прецедентом ситуацію в Косово", - навів приклад експерт.

У цьому зв'язку він висловив переконання, що в разі подальшого невизнання офіційним Мадридом легітимності голосування в Каталонії, "міжнародній спільноті буде дуже складно виступити на підтримку цього референдуму". Так відбулося у випадку з Кримом, коли з Москвою ніхто не погодився, а позицію Києва підтримав майже весь цивілізований світ за винятком кількох країн, які уклали сумнівну угоду з РФ.

У цьому зв'язку експерт звернув увагу, що навіть союзницькі з Росією держави, такі як Білорусь та Казахстан, не підтримали від'єднання Криму від України. "Це означає, що референдум у Криму був "дутим" і наспіх сфабрикованим", - підсумував Крамер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-