Каталонія не створить прецеденту для узаконення анексії Криму – американський експерт

Каталонія не створить прецеденту для узаконення анексії Криму – американський експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Проведення референдуму за незалежність в Каталонії та навіть можливість відокремлення цього регіону від Іспанії в майбутньому не створить прецеденту для міжнародного визнання Криму частиною Російської Федерації.

Таку позицію висловив у коментарі Укрінформу науковий співробітник аналітичного центру American Security Project Меттью Уоллін.

"Ситуація в цих двох випадках (щодо нинішнього референдуму в Каталонії, а також у березні 2014 року в Криму – ред.) є дуже різною. Як правило, люди повинні мати право на самовизначення", - зауважив експерт, мотивуючи свою позицію основами демократії та прав людини.

Водночас він підкреслив, що в певних ситуаціях, як було з українським півостровом, це право інтерпретується зовсім у протилежний спосіб.

"У випадку з Каталонією, голосування відбувалося самостійно в суверенній країні, де всі процеси розвивалися органічно. У Криму ж референдум був нав'язаний та проходив в умовах російської окупації, що одразу ставить під сумнів легітимність будь-якого плебісциту", - пояснив Уоллін.

Читайте також: Глава МЗС Латвії не виключає втручання Росії у референдум каталонців

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи здатне визнання незалежності Каталонії у майбутньому створити прецедент для визнання Криму, експерт зазначив, що це було би можливим лише за однакових передумов. У цьому зв'язку він акцентував, що Росія ввела свої війська (хоч і без розпізнавальних знаків) на півострів, і жителі Криму голосували, фактично, під дулами автоматів. За його словами, це кардинальна відмінність, яка виключає порівняння ситуації в Каталонії і Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-