Чорне море є центром стратегії Москви з відновлення гегемонії над сусідами - Вершбоу

Чорне море є центром стратегії Москви з відновлення гегемонії над сусідами - Вершбоу

Укрінформ
Чорне море сьогодні є центром російської стратегії дестабілізації ситуації в регіоні і відновлення гегемонії над сусідами, тож усі члени НАТО зацікавлені в безпеці Чорноморського регіону.

Про це заявив провідний фахівець Атлантичної ради США, екс-застуник генерального секретаря НАТО Александер Вершбоу на 95-му Семінарі "Роуза-Рота" на тему «Безпека і стабільність в Україні і Чорноморському регіоні», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Історично і до сьогодні Чорне море завжди було трампліном для зусиль Росії щодо поширення впливу за межами своїх кордонів. І сьогодні воно є також центром російської стратегії щодо відновлення гегемонії над своїми сусідами, дестабілізації і підриву замість співробітництва", - сказав Вершбоу.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе пояснила, навіщо Україні летальна зброя

Він нагадав, що після незаконної анексії Криму Росія здійснює серйозну мілітаризацію окупованого півострова. Зокрема, вона значно посилила Чорноморський флот новими підводними човнами і бойовими кораблями з крилатими ракетами, а також зміцнила оборону узбережжя. Окрім того, є інформація про те, що Росія планує завезти на півострів ядерну зброю, а також встановити системи "Іскандер", які можуть досягати території країн-членів НАТО. 

"Тобто Крим стає бастіоном для російських можливостей заборони доступу до території,  щоб не дати можливості НАТО підсилювати оборону своїх союзників", - зазначив Вершбоу.

У цьому контексті він зауважив, що з огляду на політичні, економічні та правові наслідки цих зусиль Росії, всі члени Альянсу зацікавлені в безпеці Чорноморського регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-