Гостей Євробачення знайомили з Кримом під час кавової церемонії

Гостей Євробачення знайомили з Кримом під час кавової церемонії

Відео
Укрінформ
У суботу ArtHub Укрінформу став місцем, де в рамках Євробачення-2017 продовжилося знайомство гостей України з українським та кримськотатарським Кримом.

Про те, що сьогодні відбувається в окупованому Криму, як наблизити час деокупації півострова, а також про мрії та плани на майбутнє за традиційною кавовій церемонією розповідали лідер кримських татар Мустафа Джемілєв і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У Криму практично щодня відбуваються події, пов'язані з переслідуванням кримських татар, репресіями проти них. Вчора відбувся суд, де розглядалося питання про терміни ув’язнення кримських татар, яких підозрюють у причетності до екстремістської організації і терористичної діяльності. Їм продовжили термін ув'язнення... Таких людей зараз більше двох десятків, включаючи заступника Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, інший мій заступник Ільмі Умеров знаходиться під підпискою про невиїзд. І таке кожен день", - розповів Чубаров.

За його словами, російська окупаційна влада зараз в паніці, "але це не означає, що вона зменшує репресії".

"Паніка через те, що Кремль зараз не знає, як йому бути і остаточно реагувати на рішення міжнародного суду ООН (Рішення Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року, яке зобов'язує Росію скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, а також рішення Комітету Міністрів Ради Європи від 3 травня 2017 року з вимогою до Росії скасувати заборону Меджлісу і заборони лідерам Меджлісу на в'їзд в Крим - ред.). Кремль знає, що він його не виконуватиме, але як це мотивувати - не знає. Вони зараз у пошуках таких мотивацій", - зазначив Чубаров, наголосивши, що напередодні Росія вже заявила, що не виконуватиме прийняте два дні тому політичне рішення Комітету міністрів Ради Європи, яке виявилося, "більш жорстке, ніж прийняте в суді". В результаті, вважає політик, "Росія продовжує далі заганяти себе в кут і міжнародну ізоляцію".

За словами Джемілєва, сьогодні під ударом окупаційної влади може виявитися будь-який кримський татарин чи мусульманин у Криму, але репресії проти прихильників "Хізб ут-Тахрір" пов'язані з тим, що Росія намагається постати перед Заходом як борець проти тероризму.

"Їхнє завдання - навести страх в Криму, і в цьому плані для них привабливим об'єктом є "Хізб ут-Тахрір", тому що росіянам здається, що так їм легше буде виправдатися перед Заходом через загрозу терористичних актів. Їх репресії, нібито, спрямовані проти тероризму. Насправді для нас ідеологія "Хізб ут-Тахрір" - теж неприйнятна, але за всі роки існування цієї організації в Криму, а з'явилася вона в 90-ті роки, раніше її в Криму не було, це привнесена релігійна течія, але жодного терористичного акту з боку цих людей не було. І зараз їх звинувачують у тероризмі, це просто абсурд", - вважає Джемілєв.

Він заявив, що метою навіюваних загроз і страхів є спроба змусити їх залишити окупований Крим.

"Коли торік вони заявили, що затримали "диверсантів" з території України, які, виявляється, мали підривати аеропорт чи ще щось, це був такий абсурд, тому що для того, щоб там щось робити, не треба посилати "диверсантів" з України. Там багато бажаючих самим щось підняти в повітря. Але така стратегія української держави, така стратегія Меджлісу - нічого такого не робити. Якщо за три роки окупації нічого не було зроблено, то це лише завдяки тому, що ми постійно говоримо - це не наш метод. Але тим не менш вони використовують жупел тероризму, щоб наводити страх серед людей і змушувати їх залишати територію Криму", - заявив Джемілєв.

Відповідаючи на запитання про мрії кримськотатарських політиків, Чубаров розповів, що знову бореться за свою "дитячу мрію" жити в Криму.

"Про це нам, дітям, батьки говорили цілими днями. Говорили про те, що ми повинні побудувати дуже великий будинок, аби продати його і купити будинок в Криму. І коли у 1968 році ми вперше ступили на кримський солончак, і батьки стали молитися і цілувати землю, навколо люди не могли зрозуміти, що відбувається... Для мене Крим і сьогодні, як у дитячих фантазіях - все разом: і гори, і ліс, і море, і водоспади...", - розповів Чубаров.

Він зізнався, що після повернення в Крим "розриватиметься між тим, куди поїхати в першу чергу - в гори, де рідне село його батьків, або у кримський степ, де він ріс.

Як вважає перший заступник міністра інформполітики України Еміне Джапарова, Дні Криму в теплій неформальній атмосфері кавової церемонії дозволяють краще дізнатися і відчути Крим.

"Сьогоднішній захід в Укрінформі в рамках Євробачення, присвячене Криму - це один з пазлів великої історії, яку ми хочемо розповісти гостям. Вчора ми робили Дні Криму в "Борисполі". Не тільки наші журналісти, а й сотні пасажирів аеропорту та туристів поринули в культуру кримських татар, вони чули наші пісні, бачили наші танці. Ніхто не забув про Крим", - розповіла Джапарова.

На її думку, сьогодні Україна продовжує перезавантаження свого ставлення до корінних жителів Криму - кримських татар, і як і раніше є великий попит не тільки на інформацію про те, яка сьогодні в Криму ситуація, а й на культуру кримських татар, їх мову, традиції.

"Сьогоднішній захід ми теж задумували як кавову традицію. Кава, за якою розмовляють наші гості - більше, ніж кава. Ця церемонія об'єднує нас у дні радості і смутку, за філіжанкою кави обговорюють справи та важливі події. І сьогодні в Києві ми п'ємо каву з думками про Крим", - резюмувала Джапарова.

День Криму в Укрінформі завершився етно-джазовою композицією з альбому "Татариум" інструментального ансамблю під керівництвом Усеіна Бекірова. А завтра в ArtHub Укрінформу планується весільна церемонія і концерт фольклорної музики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-