Права людини в окупованому Криму: МЗС вітає резолюцію ООН

Права людини в окупованому Криму: МЗС вітає резолюцію ООН

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України вітає ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Про це йдеться у відповідній заяві зовнішньополітичного відомства.

"В Україні щиро дякують кожній державі, яка віддала свій голос за Резолюцію ГА ООН "Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". Сьогодні світ дав чіткий сигнал російській окупаційній владі - винні у переслідуваннях та порушеннях прав кримчан нестимуть відповідальність. Держава-окупант має припинити свавілля та виконувати свої обов'язки згідно з міжнародним правом - забезпечити дотримання прав людини у Криму", - йдеться у заяві.

Як зазначається, цей важливий документ містить чіткі формулювання щодо статусу АР Крим та міста Севастополь як частини території України, засуджує тимчасову окупацію Кримського півострова Російською Федерацією та не визнає спроби його анексії державою-окупантом.

У контексті жахливої ситуації, що склалася у сфері захисту прав людини в Криму внаслідок його окупації Росією, особливе значення МЗС надає посиланню в резолюції на Женевські конвенції від 12 серпня 1949 року, які, зокрема, передбачають гуманне поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, і захищають його права згідно з міжнародним гуманітарним правом.

"Саме тому фіксація та засудження в резолюції ГА ООН системних порушень прав людини, здійснюваних російською окупаційною владою, в т.ч. позасудових страт, викрадень, політично вмотивованих переслідувань, обмеження базових політичних прав жителів Криму, має стати важливим кроком на шляху до відстоювання прав і громадянських свобод громадян України, що опинилися в окупації", - наголошується у заяві.

При цьому наголошується, що одним із ключових елементів Резолюції є заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу та звітування про ситуацію відповідно до їхнього мандату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-