Битва за Україну. День вісімсот двадцять другий

Битва за Україну. День вісімсот двадцять другий

Укрінформ
Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників зняти обмеження на використання Україною зброї для завдання ударів по військових цілях на території РФ

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот двадцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників зняти обмеження на використання Україною зброї для завдання ударів по військових цілях на території Росії - The Economist.

Президент Зеленський подякував президенту США Джо Байдену, Конгресу США, обом партіям та американському народу за новий пакет військової допомоги. За його словами, до пакету допомоги «увійшли вкрай необхідні ракети великої дальності, високоточні артилерійські боєприпаси, протитанкові засоби й інші види озброєнь» - Укрінформ.

ЦИТАТИ

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: «Американці сказали росіянам, що якщо ви підірвете ядерну бомбу, навіть якщо вона нікого не вб'є, ми вдаримо по всіх ваших цілях (позиціях - ред.) в Україні звичайною зброєю, ми знищимо їх усіх».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Росія накопичила 10 тисяч ракет С-300, але у світі є аналоги зброї, яка може протидіяти їх застосуванню. В України зараз немає, ані достатньої кількості цих аналогів, ані дозволу від західних партнерів використовувати їх по військових цілях на території РФ – президент України.

На Харківському напрямку українські захисники штурмовими діями відтісняють ворога від переднього краю, на окремих ділянках мають успіх – Генштаб.

Російські війська активізувались на Покровському напрямку, інтенсивність атак зросла більш ніж утричі - Генштаб.

На Харківському напрямку з початку доби ворог тричі атакував українські підрозділи.– Генштаб.

На Придніпровському напрямку Сили оборони мають успіх - відбито три атаки в районі Кринок. Ще дві - на Оріхівському напрямку. Ворог, вчергове зазнавши втрат, був вимушений повернутися на свої позиції - Дмитро Плетенчук, начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня.

Воїни-зенітники окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка на Донецькому напрямку збили черговий російський літак Су-25 – ОСУВ «Хортиця».

У тимчасово окупованому Криму знову чути вибухи - зокрема, у Євпаторії, а над Новофедорівкою, де розташований аеродром "Саки", піднімається дим - Телеграм-канал "Кримський вітер".

Агент партизанського руху «АТЕШ» здійснив диверсію на залізниці у російському Ярославлі. Завдяки успішній диверсії ускладнено транспортування продукції військового призначення таких компаній як Ярославський радіозавод, рибинський завод "Сатурн", конструкторське бюро "Луч" та інші – «АТЕШ» повідомляє у Телеграмі.

Оснащений реактивною системою залпового вогню «Град» морський дрон Sea Baby використовується для ураження наземних цілей в прибережній зоні, а також для безпосереднього вогневого контакту в морі - Василь Малюк, голова СБУ

Командувач Національної гвардії України бригадний генерал Олександр Півненко перевірив фортифікаційне облаштування позицій у Сумській області – Нацгвардія.

***

Росіяни вдарили по будівельному гіпермаркету в Харкові, 2 людини загинуло, 33 постраждалих та багато зниклих безвісти. Рятувальники локалізували пожежу в будівельному гіпермаркеті – ОВА.

В Україні внаслідок війни вважають зниклою 2021 дитину - Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Російська армія завдала удару по Куп’янськ-Вузловому, 5 людей зазнали поранень – ОВА.

У Донецькій області армія РФ впродовж минулої доби здійснила 12 обстрілів населених пунктів. Троє людей загинули та двоє зазнали поранень – ОВА.

НОВИНИ: Україна

Президент Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про санкції проти 68 юридичних і двох фізичних осіб. Йдеться, зокрема, про низку російських медіа та компаній, у тому числі із тимчасово окупованого Криму - сайт глави держави.

Президент Зеленський привітав працівників та працівниць Держспецзвʼязку України з професійним святом – Днем Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації – сайт президента.

Президент Зеленський дав інтерв'ю  журналістам з Казахстану, Киргизстану та Узбекистану. Головне:

  • Під російським ударом можуть опинитися насамперед країни Балтії - Естонія, Литва, Латвія. На цих країнах можна спробувати перевірити реакцію НАТО на вторгнення чи незаконний перетин кордону цих країн з боку Росії.
  • Втрати російської армії під час спроби прориву північного кордону Харківської області становили в середньому вісім російських військових на одного українського.
  • назвав висловлювання про його легітимність з боку Путіна та пропаганди РФ «нудними й нецікавими».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив солідарність із Естонією, Фінляндією та Литвою на тлі нещодавніх провокацій з боку РФ – Укрінформ.

Міністр оборони Рустем Умєров і головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський провели телефонну розмову з верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генералом Крістофером Каволі і командувачем Групи сприяння безпеці України, генерал-лейтенантом США Антоніно Агуто. Сирський поінформував колег про поточну ситуацію на фронті та першочергові потреби Збройних сил України – МОУ.

В Україні вже отримали умовно-дострокове звільнення для мобілізації в армію майже 350 ув'язнених. Суди вже розглядають більшість із 4 300 заяв щодо мобілізації, поданих засудженими на даний момент - Денис Малюська, міністр юстиції

Держбюро розслідувань розпочало слідство у справі про прорив ворога через державний кордон у Харківській області, у якій фігурують командири 125 окремої бригади тер оборони - ДБР

***

З 20 по 24 травня Нацбанк продав 684,15 млн дол, що на 193,4 млн дол менше, ніж минулого тижня. При цьому, було куплено 220 тис дол, що на 240 тис більше, ніж тижнем раніше – статистика НБУ.

Банки України у березні 2024 року видали 878 іпотечних кредити на загальну суму 1,4 млрд грн. – НБУ.

Український автопарк у квітні поповнили 6,2 тис. авто з дизельними двигунами, що майже на 10% менше, ніж у відповідний період торік - «Укравтопром».

Сума задоволення вимог кредиторів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, у квітні становила 260,3 млн грн. - Фонд гарантування

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністри фінансів G7 підтримали ідею надання кредиту Україні під гарантії прибутків від заморожених російських активів, аби забезпечити фінансування Києва після 2024 року – FT.

Озброєння й техніка, яку Сполучені Штати виділили у перших двох пакетах допомоги за президентськими повноваженнями впродовж останніх тижнів, доставлена на передову для українських військових – Держдеп.

Президент Світового банку Аджай Банга заявив, що він «абсолютно» відкритий до управління фондом для України, якщо країни G7 вирішать спрямувати на це доходи від заморожених російських активів – Reuters.

Угорщина затримує ухвалення законодавства, яке б дозволило Україні отримати від ЄС до 2 мільярдів євро на озброєння за рахунок прибутків від заморожених російських активів - FT

Державний секретар США Ентоні Блінкен знову вирушає в турне до Європи, під час якого відвідає з офіційними візитами Молдову й Чехію, а також візьме участь у міністерській зустрічі НАТО в Празі - Джеймс О’Браєн, помічник держсекретаря з питань Європи та Євразії.

Низка країн Балтійського регіону домовилися створити «стіну з дронів», яка дозволить захищати зовнішні кордони країн за допомогою безпілотників - LRT.

Офіційні особи США готуються до того, що Північна Корея може вдатися до найбільш провокаційних військових дій за останнє десятиліття. Вони очікуються напередодні президентських виборів у Сполучених Штатах у жовтні, можливо, за наполяганням кремлівського лідера Володимира Путіна - NBC News

ВОРОГ

Прессекретар Путіна Пєсков відкинув повідомлення про те, що в Росії може бути нова хвиля мобілізації. Пєсков зазначив, що у Росії «дуже активно йде і продовжується набір добровольців-контрактників» на щоденній основі, та навів слова Путіна, який «неодноразово говорив, що, на думку військових, потреби у проведенні мобілізації немає» - росЗМІ.

Розвідка Великої Британії після низки арештів чиновників міністерства оборони РФ, яких звинувачують у корупції, прогнозує продовження цієї тенденції у майбутньому – Міноборони Боитанії.

У Росії знову провалилося імпортозаміщення: нові російські автомобілі “Волга” виявилися моделями китайської компанії Changan, у яких трохи змінили передню частину і додали маркування заводу ГАЗ. Це довелося визнати самим виробникам після шквалу критики в соціальних мережах– ЗМІ.

На обліку у Фонді соціального і пенсійного страхування РФ станом на кінець 2023 року перебувало понад 466 тисяч інвалідів, які потребували крісла-коляски, протези та інше спеціальне обладнання. Цей показник став рекордним за весь час ведення статистики з 2012 року – росЗМІ

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-