Битва за Україну. День сімсот вісімдесят восьмий

Битва за Україну. День сімсот вісімдесят восьмий

Укрінформ
ВМС уразили судно росіян «Коммуна» у Севастополі. Сенат США фіналізує процес ухвалення допомоги для України у вівторок, 23 квітня

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот вісімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Сенат Сполучених Штатів у вівторок розгляне законопроєкт про допомогу Україні, схвалений у суботу Палатою представників – демократ Чак Шумер, лідер більшості в Сенаті.

- Лідери Євросоюзу, НАТО, Пентагон вітали позитивне рішення Палати представників США щодо ухвалення масштабного пакета допомоги для України:

  • Ухвалення нового пакета допомоги для України є проявом трансатлантичної підтримки України у її боротьбі проти російської агресії Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.
  • Підтримка України в обороні проти російської агресії «єдиним шляхом до миру» Роберта Мецола, президент Європарламенту.
  • Це створює більшу безпеку для всіх нас в Європі та у Північній Америці Єнс Столтенберг, генсек НАТО.
  • Пакет з допомогою Україні посилює безпеку Америки міністр оборони США Ллойд Остін.

Ряд європейських політиків прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом, міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, президент Польщі Анджей Дуда, канцлер ФРН Олаф Шольц, президент ПАРЄ Теодорос Русопулос – привітали рішення Палати ухвалення допомоги для України та закликали Європу не розслаблятися і робити більше для підтримки Києва та виробництва зброї й боєприпасів – Укрінформ.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Ми цінуємо кожен прояв підтримки нашої держави і незалежності, наших людей і життя нашого, яке Росія так хоче закопати в руїнах. Америка від перших днів війни проявляла своє лідерство. Саме таке американське лідерство є життєво важливим для того, щоб у світі зберігся міжнародний порядок, заснований на правилах і передбачуваності життя для всіх народів».

Вальдемар Скшипчак, екскомандувач сухопутних військ Польщі, колишній заступник міністра національної оборони країни: «Ця допомога є запізнілою. Але я вірю в українську армію, українських військових і моральний дух української армії. Ця допомога вже йде. Ми деталей не знаємо, але, ймовірно, вона вже в дорозі. Незабаром Україна посилить свої можливості, Росія цього боїться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сьогодні у порту тимчасово окупованого Севастополя уражено російське раритетне рятувальне судно «Коммуна». Характер пошкоджень верифікується. Але однозначно корабель виконувати завдання тепер не здатен – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ. «Коммуна» – найстаріше судно ВМФ Росії і найстаріше у світі судно, що фактично перебуває на озброєнні та виконує бойові завдання, йому майже 100 років.

- На фронті минулої доби Сили оборони відбили 115 атак російських військ. Це рекордний показник з лютого. Найбільш гарячими є три напрямки: Авдіївський, Бахмутський і Новопавлівський – Генштаб.

- На Бахмутському напрямку щільно працює російська артилерія та авіація, але ЗСУ контролюють ситуацію у Часовому Яру. Противника в місті немає – підполковник Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- Росіяни використовують для захоплення Часового Яру таку ж тактику, як і в Авдіївці – розвідка Великої Британії.

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили чотири штурми російських загарбників на Оріхівському напрямку, три в районі Старомайорського та один в районі Роботиного – Сили оборони півдня України.

- Росіяни максимально інтенсифікуватимуть удари по території України і намагатимуться уразити критичну й енергетичну інфраструктуру настільки, наскільки це можливо, поки країна очікує на допомогу, зокрема, від США – Ілля Євлаш, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Углиб Чернігівської та Сумської областей на кордоні вибудовують додаткові смуги оборони, які є дуже потужними. На ділянці кордону з Білоруссю на Чернігівщині військові наразі не спостерігають диверсійних груп з боку Білорусі – Вадим Мисник, речник ОК «Північ».

- Пентагону знадобиться менше тижня після завершення усіх процедур ухвалення відповідного законодавства, щоб доставити частину зброї українським підрозділам – Washington Post. Офіційні особи США не кажуть, яку саме зброю Сполучені Штати надішлють Києву в межах першого після перерви траншу військової допомоги, але ймовірно, там будуть боєприпаси для ППО та артилерії.

- США розглядають можливість направлення до України до 60 своїх військових радників – Politico із посиланням на представника Пентагону Пета Райдера і американських посадовців.

- Міноборони України ухвалило наказ щодо затвердження основних засад інформаційної безпеки та кібербезпеки в інформаційно-комунікаційних системах – Міноборони. Правила враховуватимуть кращі підходи НАТО та міжнародні стандарти.

***

- Окупанти атакували місто Українськ на Донеччині. Пошкоджень зазнали шість двоповерхових житлових будинків, одна людина загинула, чотирьох було поранено – Селидівська МВА.

- Російські загарбники вдень у неділю вдарили балістикою по Одеській області – по логістичному об'єкту припортової інфраструктури. Наразі  відомо про 4 постраждалих – Сили оборони півдня України.

- В Одеській області після удару РФ третій день горить термінал. До ліквідації пожежі залучили роботів Magirus Wolf R1 – вони гасять пожежу під час повітряних тривог – Головне управління ДСНС України.

- Росіяни за добу обстріляли Донецьку, Одеську, Харківську, Херсонську області, 2 загиблих, 16 поранених, серед яких двоє дітей – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський:

  • провів нараду з головнокомандувачем Збройних Сил України Олександром Сирським. Темами обговорення були найбільш гарячі точки фронту, успіхи українських військових в ураженні цілей росіян на окупованих територіях і підготовка до нових операцій – Зеленський у вечірньому відеозверненні.
  • в інтерв’ю NBC News назвав два пріоритети України у військовій допомозі від США: Україні потрібні далекобійна зброя та системи протиповітряної оборони, щоб стабілізувати ситуацію і перехопити ініціативу на полі бою – NBC News.

- Міністр оборони Рустем Умєров прокоментував ухвалення Палатою представників Конгресу США законопроєкту про виділення приблизно 61 млрд доларів допомоги Україні. Він назвав це історичною подією – Facebook Умерова.

- МЗС України разом з іншими структурами доопрацьовує стратегію створення глобального українського простору, де кожен українець або українка відчуватиме себе частиною глобальної української родини та допомагатиме Батьківщині на шляху до Перемоги та у відбудові, а також захоче повернутися згодом додому – Мар’яна Беца, посол з питань світового українства МЗС України.

- Кабінет міністрів напрацьовує нові зміни до своїх постанов, які, зокрема, передбачають надання окремих адміністративних послуг лише за умови наявності військово-облікового документа – Денис Малюська, міністр юстиції.

- Уряд може не уникнути рішення щодо перегляду тарифу на електроенергію, бо енергосистемі потрібні кошти на відновлення після російських атак – Юрій Бойко, радник прем'єр-міністра.

- У Нацбанку впевнені, що ухвалення нижньою палатою Конгресу США пакета законопроєктів з підтримкою України наближає отримання Україною доступу до російських активів та зрушить такі обговорення і в інших юрисдикціях – Андрій Пишний, голова НБУ.

- На Херсонщині у чотирьох громадах за підтримки Нідерландів реалізують проєкт з поліпшення водопостачання. Етапи та терміни реалізації обговорив з представниками VNG International перший заступник начальника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій – Херсонська ОДА.

- В Одеську область здійснила візит делегація Республіки Кенія, де обговорила роботу зернового коридору та розвиток українського АПК – Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА.

- У Харків прибула делегація представників Данії, Естонії, Франції, Швеції. Було представлено делегатам конкретний план відновлення теплової інфраструктури Харкова – Ігор Терехов, Харківський міський голова. До Харкова доставлять газотурбінні електростанції, щоб покращити ситуацію з енергопостачанням. На відновлення ТЕЦ-5 потрібні роки.

- Державний оператор тилу уклав договори про постачання продуктів харчування для Збройних сил України з трьома новими компаніями на заміну двом, які не виконали договір у повному обсязі – Державний оператор тилу.

- У Києві на Подолі відбулася акція «Не мовчи! Полон вбиває!» на підтримку захисників Маріуполя, всіх полонених та зниклих безвісти, а також їхніх родин – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

- Нацполіція затримала в Одеській області підозрюваних у нападі на поліціянтів у Гайсинському районі Вінницької області, вони планували втекти за кордон. Їм загрожує довічне – пресслужба правоохоронного органу з посиланням на голову Нацполу Івана Вигівського.

***

- За тиждень з 15 по 19 квітня Національний банк України не купував валюту на міжбанку, при цьому продав 695,1 млн дол. – НБУ.

- За 2023 рік з України було експортовано понад 1,2 млн тонн цементу, що свідчить про якість продукту і відповідну спроможність до конкурування на міжнародному ринку – Павло Качур, голова асоціації «Укрцемент».

- За добу Україна на запит оператора системи передачі надавала аварійну енергетичну допомогу Польщі обсягом 1600 Мвт год – Міненерго.

- Попри атаки Росії на енергооб'єкти тотального блекауту в Україні не буде – Герман Галущенко, міністр енергетики. Німеччина запропонувала Україні подивитися на німецькі закриті енергетичні об’єкти, на яких є обладнання, що може знадобитися Україні.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- На рівні НАТО має бути ухвалено рішення про збиття ракет у повітряному просторі України, які прямують в напрямку Польщі чи Румунії – Вальдемар Скшипчак, екскомандувач сухопутних військ Польщі, колишній заступник міністра національної оборони країни.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен пригрозить Китаю каральними кроками, які можуть передбачати введення санкцій проти фінансового сектору КНР, якщо країна не припинить експорт військових технологій у РФ – Financial Times.

- Збройні сили України отримали легкий штурмовик L-39ZA «Альбатрос». Партію військової допомоги доставили у суботу – литовське Міноборони.

- Південна Корея підписала з Україною рамкову угоду про надання коштів на відновлення на суму $2,1 млрд через довгострокові позики під низькі відсотки – Yanhap з посиланням на міністерство економіки та фінансів Південної Кореї.

- Данія розширила на 300 млн данських крон (близько $43 млн) фінансування Данського експортно-інвестиційного фонду, який підтримує не лише данських експортерів, а й українські компанії, які мають данських постачальників, та данські компанії, які готові інвестувати в Україну – Мінекономіки України. Фонд уже відібрав 21 проєкт, який Данія готова реалізувати в Україні. Проєкти на стадії оцінки.

- У пунктах пропуску «Шегині – Медика» та «Краківець – Корчова» на українсько-польському кордоні у чергах стоять близько 1700 вантажівок – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

***

- У неділю розпочинаються спільні литовсько-польські тактичні навчання з авіаційним елементом «Хоробрий грифон 24/II / Brave Griffin 24/II», які відпрацюють оборонні сценарії у «Сувальському коридорі». У навчаннях також візьмуть участь союзники із США та Португалії – LRT.

- У Польщі в неділю триває другий тур виборів до органів місцевого самоврядування країни – Укрінформ.

- Уряд Латвії готує рішення щодо обмежень російської мови у країні. Російську мову не будуть вивчати у латвійських школах як другу іноземну – Delfi.

- Прем'єр Угорщини Віктор Орбан стверджує, що західні країни нібито перебувають «за крок до відправлення військ в Україну». Він заявив, що не дозволить втягнути в це свою країну – Facebook Орбана.

- Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів зустріч у Стамбулі з політичним керівником угруповання ХАМАС Ісмаїлом Ханією – France24.

ВОРОГ

- Північнокорейська делегація виїхала до Росії з сільськогосподарською комісією на фоні проблем із продовольством в Північній Кореї – Reuters.

- У Росії міста йдуть під воду під звуки сирени про евакуацію. Річка Ішим за добу піднялася ще на 1,4 метра – до 10,5 метра, побивши рекорд за 27 років – росЗМІ.

- Міністерство внутрішніх справ пропонує суттєво розширити доступ поліції до даних про банківські платежі та телефонні дзвінки російських громадян. МВС підготувало поправки до Кримінально-процесуального кодексу – росЗМІ.

- У Росії заблокували сайт міжнародної організації «Репортери без кордонів» та ще кількох видань. Повідомляється, що це здійснюється на вимогу «державного органу». Зазвичай ініціатором таких блокувань є генеральна прокуратура Росії – Роскомсвобода.

- На прикордонному пункті «Верхній Ларс» у Північній Осетії нібито затримали громадянина України – російські окупанти підозрюють його у шпигунстві – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-