Росія змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі України - FT

Росія змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі України - FT

Укрінформ
Росія змінила тактику атак по українській енергетичній інфраструктурі, зосередившись на електростанціях у менш захищених регіонах. Деякі з електростанцій не зможуть бути повністю відновлені до наступної зими.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times.

Росія використовує високоточні ракети для знищення електростанцій у регіонах, які є менш захищеними, ніж Київ. Так, у період із 22 по 29 березня російська армія обстріляла сім теплоелектростанцій, всі вони знаходяться в інших регіонах, не у Києві, який має одну з найкращих систем ППО в країні. Окрім цього, ракети влучили у дві гідроелектростанції.

Зазначається, що Україна не надала подробиць щодо масштабу збитків на кожному з підприємств, але офіційні особи заявили виданню, що кілька з них, зокрема у Харківській області поблизу кордону з Росією, були майже повністю зруйновані.

Читайте також: Кудрицький - про захист від ударів РФ: Треба будувати сотні маленьких електростанцій

Виконавчий директор ДТЕК Максим Тимченко сказав, що якби не тепла погода, імпорт енергоресурсів із Євросоюзу та збільшення виробництва відновлюваної енергії, Україна стикнулася б із масовими відключеннями електроенергії, як це сталося у 2022-2023 роках.

За його словами, минулої зими Росія намагалась атакувати розподільчі станції та трансформатори по всій країні, однак тепер російські ракети наводяться на електростанції в окремих регіонах, щоб «повністю їх знищити, тому що відновити електростанції за короткий час неможливо».

Водночас Тимченко зазначив, що існують плани щодо відновлення деяких підстанцій і великих електростанцій, які не були вщент зруйновані.

«Наша мета – відновити до жовтня стільки (зруйнованих енергооб’єктів – ред.), скільки це можливо. За умови відсутності подальших атак принаймні 50% пошкоджених енергоблоків будуть знову підключені до мережі», – заявив він.

Читайте також: Група ДТЕК втратила 80% генеруючих потужностей після атак росіян у березні

«Стільки ж ракет, використаних під час атак узимку (2022-2023 років – ред.), нині спрямовані на п’ять-шість енергооб’єктів в одному регіоні», – зауважила Марія Цатурян, керівник відділу комунікацій Укренерго.

Цатурян додала, що Росія намагається відключити від електропостачання великі промислові регіони та міста. Менші підстанції можна захистити від атак захисними спорудами, але «дуже важко, якщо не неможливо» охопити великі електростанції, для відновлення яких треба «кілька місяців або навіть років», додала вона.

Водночас друга важлива відмінність атак від минулорічної зими полягає в тому, що РФ зараз використовує дороговартісні високоточні балістичні ракети, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. У нещодавній атаці на вугільну електростанцію були використані балістичні ракети вартістю 100 мільйонів доларів, а Україна має лише кілька систем ППО Patriot, здатних їх збити.

Читайте також: Збитки енергосистеми без урахування останньої атаки становлять $11,5 мільярда - Міненерго

На додачу до цього, РФ усе ще використовує багато дешевих безпілотників для ураження інших частин енергосистеми, таких як трансформатори, сказав Андрій Черняк, речник ГУР Міноборони.

Із 22 березня Росія поновила масовані атаки на українську енергетичну інфраструктуру. Через ракетні та дронові удари постраждали теплоелектростанції, ДніпроГЕС та високовольтні підстанції.

Фото: Zelenskiy/Official

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-