Битва за Україну. День сімсот шістдесят перший

Битва за Україну. День сімсот шістдесят перший

Укрінформ
Китай дистанціюється від абсурдних заяв Путіна про нібито причетність України до теракту в «Крокус Сіті Хол» у Підмосков’ї

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шістдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Посли 27 країн ЄС сьогодні знову не змогли затвердити оновлення і продовження дії угоди про лібералізовану торгівлю з УкраїноюRMF24. Бельгійське головування нібито відклало це рішення на середу, пояснивши це тим, що багато країн ще не визначилися з тим, як голосуватимуть.

- Єврокомісія пропонує запровадити мито на російське зерно. Нові тарифи на імпортоване з РФ продовольство не дозволять Москві ввозити на ринок ЄС «крадене українське зерно» – Єврокомісія. Тарифи мають зрости до 95 євро за тонну або 50 відсотків від вартості.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Спираємось на силу СБУ в захисті від операцій ворога проти внутрішньої єдності України. І віримо, що ефективність СБУ як одного з ключових елементів наших Сил оборони та безпеки України обовʼязково наблизить нашу спільну перемогу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- За оцінками воєнної розвідки України, пошкодження ВДК «Ямал» мають критичний характер: пробоїна у верхній палубі зумовила крен на правий борт. Загарбники безперервно відкачують воду із ураженого корабля – ГУР Міноборони.

- Українські війська побудували значні укріплення у формі кільця біля Часового Яру. Російські війська намагаються просуватися в цьому напрямку, але навряд чи зможуть загрожувати цьому населеному пункту оточенням або окупацією протягом найближчих місяців – ISW.

- Росіяни здійснили три штурми на Оріхівському напрямку: у районі Роботиного, в районі Рівнополя та один в районі Старомайорського. На лівобережжі Дніпра ворог наважився на один штурм українських позицій, зазнав втрат і відійшов на вихідні позиції – Сили оборони півдня України.

- Російські загарбники масово переміщують військові склади у тимчасово окупованому Криму – партизанський рух «АТЕШ».

- Цієї ночі протиповітряна оборона збила вісім із дев'яти російських ударних дронів типу Shahed – Повітряні сили ЗСУ.

- Понад 2000 російських крилатих і балістичних ракет збито з початку повномасштабного вторгнення – Міноборони України.

***

- Повітряні сили України знищили дві балістичні ракети, випущені російськими військами по Києву з тимчасово окупованого Криму – ПС ЗСУ. Їхній тип встановлюється. За даними аналітиків Defense Express, йдеться про ракети ЗМ22 «Циркон».

Ракетна атака на Київ:

  • У Солом’янському районі уламками пошкоджений багатоповерховий будинок. У Печерському районі є руйнування в нежитловій триповерховій будівлі. Постраждали 10 осіб, серед них – неповнолітня – Віталій Кличко, Київський міський голова.

  • Унаслідок ракетного обстрілу зруйнована частина будівлі Академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука. Вщент зруйновані спортивна зала, конгрес-хол та виставковий центр. Також суттєвих пошкоджень зазнали приміщення кафедр та авдиторії закладу, дві людини травмовано – МКІП.

- Ворог знову поцілив у підстанції на Одещині. В Одесі екстрені відключення, не працюватиме електротранспорт – пресслужба НЕК «Укренерго».

- Цієї ночі в Миколаєві внаслідок падіння уламків збитого ворожого дрона типу Shahed-131/136 поранень зазнали 11 осіб – Миколаївська облдержадміністрація.

- З обстрілюваного Торецька на Донеччині екіпаж поліції «Білі янголи» вивіз хлопчика-підлітка та двох малюків. З Торецької громади залишається евакуювати ще 11 дітей – поліція Донецької області.

- Із Великописарівської громади Сумської області, яка щодня потерпає від масованих обстрілів, евакуювали в Чернівецьку область 10 дорослих і 13 дітей, серед яких і місячне немовля – Сумська ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

В Україні 25 березня відзначають День Служби безпеки України – Укрінформ. Глава держави Володимир Зеленський, глава СБУ Василь Малюк, Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський привітали співробітників Служби безпеки України із професійним святом і побажали незламного духу.

Президент Зеленський

- присвоїв трьом високопосадовцям Служби безпеки України звання бригадних генералів – сайт глави держави.

- нагородив почесною відзнакою «За мужність та відвагу» Департамент військової контррозвідки Служби безпеки України – сайт Президента.

- підписав законопроєкт №5865, який передбачає реформу ринку капіталу та посилює повноваження його регулятора – Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку – сайт Верховної Ради.

- У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація, до яких належить, зокрема, Телеграм – сайті парламенту.

- В Україні повністю або частково відновлено 871 медичних закладів, що зазнали пошкоджень унаслідок обстрілів ворогом – МОЗ.

- Українці вже з квітня через портал або застосунок «Дія» зможуть подати заяву в Міжнародний реєстр збитків про пошкодження, завдані російською агресією – Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр з інновацій.

- Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) закликало Верховну Раду розблокувати можливість управління активами (у вигляді частки у статутному капіталі чи акцій) компаній з російськими власниками без їхньої згоди – Олена Дума, голова АРМА.

- Efarm Pro і ТОВ «Завод Кобзаренка» презентували машину для розмінування «Народний розмінувальник», яка вже пройшла перші успішні випробування на військовому полігоні та наразі на етапі сертифікації – Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр економіки.

- У комунальних школах Києва 25 березня розпочався прийом заяв від батьків дітей до перших класів, які можна надіслати електронною поштою. Прийом документів триватиме до 31 травня – Київська міськдержадміністрація.

- У Харкові достроково відключать опалення, щоб зменшити навантаження на енергосистему, яка постраждала від обстрілів – Ігор Терехов, міський голова Харкова.

- Біля пам’ятника В’ячеславу Чорноволу у Львові у 25-ті роковини від дня загибелі політика відбулась акція на вшанування його пам’яті – Укрінформ.

- Українська кіноакадемія сформувала довгий список претендентів на VIIІ Національну кінопремію «Золота Дзиґа», в конкурсі візьмуть участь 50 робіт – Українська кіноакадемія.

- У застосунку «Дія» розпочалося голосування за склад національного журі України на пісенному конкурсі «Євробачення-2024» – Суспільне Культура.

***

- Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про  стягнення в дохід України майна ексміністра освіти часів Януковича Дмитра Табачника – пресслужба Мін'юсту.

- НАБУ і САП скерували до суду справу власника «ВіЕйБі Банку» (VAB Банку) Олега Бахматюка та його сестри, яких звинувачують у незаконному заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України – НАБУ.

***

- Нацбанк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 680,9 млн доларів США, а також купив 0,46 млн дол. США – НБУ.

- У 2023 році в Україні кількість користувачів платіжних послуг зросла на 3% – до 82 мільйонів, а кількість відкритих ними рахунків зросла на 15,5% – до 185,1 мільйона – НБУ.

Усі підприємства української металургійної галузі заклали у плани на цей рік зростання у межах 10-15% – Олександр Каленков, президент ОП «Укрметалургпром».

- Робота морського коридору забезпечує перевезення 75% довоєнного товарообігу України – Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

- Міненерго не планує призупиняти експорт електроенергії чи переглядати тарифи – Герман Галущенко, міністр енергетики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Велика Британія оголосила новий пакет допомоги у 60 млн фунтів стерлінгів. Третину з цих коштів складають системи протиповітряної оборони, які «допоможуть убезпечити українське небо». Також до пакета ввійдуть розвідувальні безпілотники – Міноборони України.

- ДП «Агенція оборонних закупівель» Міноборони України та Організація закупівель і логістики Міноборони Данії (DALO) підписали меморандум про взаєморозуміння та співпрацю в оборонних закупівлях – пресслужба Міноборони.

- Ісландія надасть близько 2 мільйонів євро на закупівлю боєприпасів для України в рамках ініціативи Чехії, а також придбання спорядження для українських військовослужбовиць – сайт уряду Ісландії.

- Євросоюз та його країни-члени з початку війни поставили в Україну військову техніку загалом на 31 млрд євро. І ця цифра збільшується з кожним днем – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки. Головний дипломат Євросоюзу засудив масовані ракетні удари РФ по українських містах протягом останнього тижня, назвавши їх воєнними злочинами.

- Ніщо не вказує на причетність України до теракту під Москвою, довкола чого сіє спекуляції Кремль – Петер Стано, речник зовнішньополітичної служби ЄС. ЄС засуджує теракт у «Крокус Сіті Холі» як акт тероризму, але відмовляється від співпраці з Росією у сфері боротьби з тероризмом через її агресію проти України та неповагу до міжнародних норм.

***

- Перемовини щодо ліцензування обсягів агропоставок між Україною та Польщею можуть завершитись наприкінці цього тижня. Сторони – Польща та Україна – дуже просунулися у питанні регуляції ринків – Кшиштоф Гетман, міністр розвитку і технологій Польщі.

 - Польські аграрії заявили, що у зв’язку з прийдешніми великодніми святами за католицьким обрядом припиняють акцію протесту на кордоні з РФ – Польське радіо.

***

- Радбез ООН ухвалив резолюції із закликом до негайного припинення вогню між угрупованням ХАМАС та Ізраїлем під час Рамадану та з вимогою звільнення заручників і розширення потоку гумдопомоги в Газу – Укрінформ.

- У Ризі 25 березня відзначають День пам’яті жертв комуністичного геноциду – Укрінформ.

- Мінфін США 25 березня оголосив про санкції проти тринадцяти юридичних та двох фізичних осіб із Росії, які допомагали Кремлю проводити незаконні фінансові операції на крипторинках – сайт відомства.

- Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер бачить зростання загроз з боку Росії – Seuddeutsche Zeitung. У Німеччині створюється новий підрозділ раннього виявлення фейків, який використовуватиме штучний інтелект.

- У Франції оголосили про підвищення рівня терористичної загрози до максимального після подій в Росії – прем’єр-міністр Франції Габрієль Атталь.

- Філія угруповання «Ісламська держава», яка взяла відповідальність за теракт у концертній залі Crocus City Hall у Підмосков’ї , здійснила кілька спроб атак на території Франції. Про це заявив французький президент Еммануель Макрон – Le Parisien.

- На півдні Литви почалися навчання армійської бригади Gelezinis Vilkas – «Залізний вовк» – LRT.

- Президент Латвії Едгарс Рінкевичс закликав європейських союзників по НАТО повернути обов'язковий призов на військову службу на тлі загроз з боку Росії – Financial Times.

- Президент Литви Гітанас Науседа 25 березня призначив новим міністром національної оборони Лаурінаса Кащюнаса.

- Спецслужби Азербайджану заявили про зрив підготовки терактів – Служба держбезпеки Азербайджану.

- У відповідь на зростаючу військову активність Китаю та Північної Кореї США та Японія планують зміцнити свій військовий союз – Kyodo. Про подальші кроки щодо цього буде оголошено 10 квітня під час зустрічі прем'єр-міністра Фуміо Кісіди та президента Джо Байдена у Вашингтоні.

- Китай міг отримати доступ до особистих даних 40 мільйонів британських виборців через фінансовані державою кібератаки на членів парламенту Великої Британії – The Guardian.

- Китай дистанціюється від абсурдних заяв російського лідера Путіна про нібито причетність України до теракту в «Крокус Сіті Хол» у Підмосков’ї – Лінь Цзянь, речник МЗС КНР.

- Kunlyn Bank, контрольований Китайською національною нафтогазовою корпорацією (CNPC), поінформував своїх клієнтів, що з 29 березня повністю припиняє обробляти платежі з Росії – The Moscow Times.

- Посол РФ Сергєй Андрєєв не з'явився на зустріч у міністерстві закордонних справ Польщі, де йому мали вручити ноту протесту у зв'язку з порушенням польського повітряного простору російською ракетою – RMF24. Речник МЗС Павел Вронський заявив, що польську ноту протесту передадуть до МЗС Росії «іншим шляхом».

ВОРОГ

- Здійснений ІДІЛ теракт у Підмосков’ї розвінчує пропагандистський образ Путіна як «успішного захисника Росії» та демонструє неправильне розставлення пріоритетів Путіним, який вигадав міфічну загрозу з боку України та проігнорував реальну – Neue Zürcher Zeitung.

- РФ доведеться жертвувати ППО з фронту для захисту своїх НПЗ – Forbes.

- Розвідка Великої Британії проаналізувала наміри Росії створити ще дві армії до кінця поточного року й дійшла висновку, що новостворені підрозділи можуть зіткнутися з дефіцитом оснащення – Міноборони Британії.

- Слідком Росії просить суд заарештувати ще трьох фігурантів справи про теракт у «Крокус Сіті Холі». Це Ісламов Ісроїл та двоє його синів, Ісламов Амінчон та Ісламов Діловар – росЗМІ.

- Уряд Росії зобов'язав компанії скоротити видобуток нафти у другому кварталі до 9 млн барелів на добу відповідно до своїх зобов'язань перед ОПЕК+ – Reuters.

- У Москві «КамАЗ» на великій швидкості влетів у військовий автобус «ПАЗ». Спалахнула сильна пожежа. Одна людина загинула – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-