У Єдиному реєстрі зібрали дані про 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів РФ

У Єдиному реєстрі зібрали дані про 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів РФ

Укрінформ
У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів Росії, і з кожним днем ця кількість зростає.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Офісу генерального прокурора.

"Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків отримав перші дані щодо 170 постраждалих від воєнних злочинів. Але реальна кількість людей, які потребують допомоги, набагато більша. У Єдиному реєстрі досудових розслідувань зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч потерпілих від воєнних злочинів, і з кожним днем війни кількість зростає", - сказала керівниця Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків воєнних та інших міжнародних злочинів Вероніка Плотнікова.

За її словами, працівники Центру бачать свою функцію у тому, щоб бути містком між постраждалими і тими, хто надає допомогу: "Ми створюємо екосистему підтримки, тому що жоден державний орган, жодна організація не може забезпечити таку кількість постраждалих. Наразі фахівці Центру разом з прокурорами та слідчими відпрацьовують алгоритми взаємодії".

Читайте також: Комісія ООН представила новий звіт про воєнні злочини військ РФ в Україні

Плотнікова розповіла, що саме прокурори та слідчі, працюючи з постраждалими, інформують їх про можливість звернутися до Координаційного центру і, в разі отримання згоди, передають їхні контакти його координаторам.

Як пояснила представниця ОГП, робота координатора полягає у тому, щоб розповідати людям доступною мовою, які слідчі або процесуальні дії відбуваються, супроводжувати в суді, пильнувати, щоб не сталося ретравматизації.

"Другий момент – оцінка потреб і надання допомоги. З нашого досвіду, люди все більше зацікавлені в тривалих рішеннях, таких як працевлаштування, перепрофілювання по освіті тощо", - додала Плотнікова.

Читайте також: Російські злочинці не знайдуть безпечного сховища в жодній країні ЄС - Костін

За її словами, вже є потерпілі, які надалі планують бути волонтерами і допомагати іншим.

Як повідомлялося, генпрокурор Андрій Костін заявив, що досвід роботи Координаційного центру підтримки потерпілих і свідків буде розповсюджений на всю систему органів правопорядку.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-