Російські злочинці не знайдуть безпечного сховища в жодній країні ЄС - Костін

Російські злочинці не знайдуть безпечного сховища в жодній країні ЄС - Костін

Укрінформ
Країни Євросоюзу та Україна, а також міжнародні правові установи, такі як Міжнародний кримінальний суд, працюють як єдина команда для встановлення правосуддя за злочини, що були скоєні Росією під час агресії проти України.

Про це сьогодні у Брюсселі під час підходу до преси за підсумками зустрічі з міністрами юстиції країн ЄС, в рамках Ради міністрів ЄС, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Разом ми є партнерами, і робимо все, щоб не залишилося безпечного притулку для злочинців, які можуть спробувати сховатися від довгої руки правосуддя у будь-якій державі Європейського Союзу. Ми також обговорили партнерство із взаємної правової допомоги, у запитах на екстрадицію, з допомоги у національних розслідуваннях, які були започатковані у 20 країнах щодо воєнних злочинів, скоєних Росією в Україні», - сказав Костін.

Він окремо наголосив, що учасники зустрічі висловили підтримку Спільній команді розслідувачів (JIT), до якої входять Україна та шість країн ЄС, та продовжили угоду щодо підтримки її діяльності на наступні два роки.

Костін нагадав, що просто під час зустрічі з міністрами надійшло повідомлення про новий ордер на арешт, що був виданий Міжнародним кримінальним судом проти двох російських військових командувачів за воєнні злочини та за злочини проти людства. За його словами, це стало результатом багатомісячної спільної роботи українських прокурорів та прокурорів МКС, які працювали безпосередньо на місці подій в Україні, а також у Гаазі, як єдина та злагоджена команда.

«Під час зустрічі з міністрами… ми обговорили діяльність Міжнародного центру із переслідування за злочин агресії проти України, який працює під егідою Євроюсту, і готує справу для розгляду у міжнародному трибуналі. Я повертаюся з Брюсселя з почуттям дуже потужної єдності усього цивілізованого світу, всіх наших партнерів та друзів у Європейському Союзі на шляху до правосуддя», - наголосив генеральний прокурор України.

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, який взяв участь у спільному підході до преси, зауважив, що вже два роки, від самого початку російської агресії, ЄС тісно співпрацює з Генеральною прокуратурою України, та надає їй всю необхідну допомогу з розслідування російських злочинів.

«Ми також підтримуємо країни-члени, та інші країни, у проведенні розслідування та судових процесів в універсальній юрисдикції… Ми будуємо цю роботу з використанням вже існуючих інструментів Євроюсту, його бази даних, яка дозволяє накопичувати, зберігати та аналізувати докази міжнародних злочинів, і продовжуємо працювати в межах Спільної команди розслідувачів», - сказав єврокомісар.

Він відзначив надзвичайно високий рівень взаємодії під час цієї роботи з МКС та Сполученими Штатами, а також прогрес, досягнутий в діяльності Міжнародного центру із переслідування за злочин агресії проти України в Гаазі. Як зазначив Рейндерс, засновники цього центру проведуть чергову зустріч 7-го березня у Відні, щоб зважити на можливість створення міжнародного трибуналу та на різні форми співробітництва на базі двосторонніх або багатосторонніх угод, а також в рамках Ради Європи.

«Ми всі налаштовані знайти шлях вперед… Сьогодні важливий день, тому що МКС видав вже чотири ордери на арешт представників вищого політичного та військового керівництва Росії. Ми будемо й надалі підтримувати правову співпрацю, та боротися проти безкарності», - наголосив представник Єврокомісії.

Читайте також: Повернення депортованих Росією українських дітей потребує міжнародних зусиль - Костін

Як вже повідомлялося, генеральний прокурор України Андрій Костін здійснив візит до Брюсселя, де провів неформальну зустріч з міністрами юстиції країн Євросоюзу. Головною темою цієї зустрічі була координація зусиль у притягненні Росії до відповідальності за злочини, що скоєні в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-