Росія приховала статистику соцвиплат, щоб засекретити втрати на війні - ISW

Росія приховала статистику соцвиплат, щоб засекретити втрати на війні - ISW

Укрінформ
Російський уряд приховав дані одержувачів соціальних виплат у 2022 році, ймовірно, щоб приховати втрати серед військових у перший рік війни в Україні або неспроможність Кремля виплатити обіцяну соцдопомогу вразливим верствам населення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти спиралися на результати розслідування російським опозиційним виданням «Верстка» Єдиної державної інформаційної системи соціального захисту РФ, згідно із якими російська влада приховала дані про отримувачів виплат у 2022 році.

Частина прихованих даних містить інформацію, що може розкрити масштаби втрат Росії на війні в Україні, наприклад, показники про «вдів військовослужбовців, які загинули під час проходження військової служби» та «громадян, які отримали поранення, контузії, травми та каліцтва під час виконання військових обов’язків».

Читайте також: ISW не бачить підтверджень заявам Шойгу про «зачищення Кринок» на Херсонщині

На думку експертів Інституту, статистику приховали, щоб запобігти соціальному невдоволенню, яке виникло навколо повідомлень про втрати росіян в Україні. Росія розкрила дані отримувачів соцвиплат лише у 2023 та 2024 роках, коли лінія Кремля щодо втрат на війні дещо консолідувалася, аби усунути соціальні шоки.

«Можливо, Кремль також приховав дані соціальних служб за 2022 рік, аби приховати свої проблеми із наданням обіцяних заходів соціальної підтримки різним особам, особливо тим, хто постраждав у перший рік війни», – припустили аналітики.

Читайте також: Застосування Росією ядерної зброї в Україні та за її межами вкрай малоймовірне - ISW

Як повідомляв Укрінформ, станом на 5 березня орієнтовні втрати російської армії на війні проти України становлять 419 020 військових, свідчать дані Генштабу ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-