Спочатку боєприпаси, потім дрони: Камишін назвав пріоритети оборонного виробництва в Україні

Спочатку боєприпаси, потім дрони: Камишін назвав пріоритети оборонного виробництва в Україні

Укрінформ
Україна позиціонує себе як світового піонера у галузі безпілотних технологій, а внутрішнє виробництво має вирішальне значення. Однак їй потрібна фінансова підтримка західних партнерів, щоб виробляти більше дронів і виграти війну.

Про це сказав міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в інтерв’ю Іndependent, передає Укрінформ.

За його словами, новаторська технологія безпілотних літальних апаратів та зростаюча вітчизняна збройова промисловість України - це "переломний момент", який може допомогти виграти війну. Він закликав західних союзників зробити все можливе, щоб підтримати Київ, доки його війська намагаються утримати лінію фронту на початку третього року російського вторгнення.

Читайте також: Україна не поступається РФ у виробництві «Шахедів» - Камишін

Камишін попередив, що в умовах жорстокої артилерійської війни Україні потрібна така кількість боєприпасів, яку «не може надати жодна країна», навіть Сполучені Штати. Тому Україна розробляє менш затратні з фінансової точки зору засоби для утримання фронту та одночасно максимізує внутрішнє виробництво. У 2023 році обсяг внутрішнього оборонного виробництва України збільшився втричі, а цього року планується збільшити його у шість разів.

За словами Камишіна, Україна позиціонує себе як світового піонера у галузі безпілотних технологій. «Вітчизняне виробництво має вирішальне значення. Цього року ми можемо випустити понад мільйон дронів-FPV, а також тисячі безпілотників, здатних пролетіти понад 1000 км і дістатися нафтопереробних заводів у Росії. Це змінює хід гри. Наші оборонні технології дійсно круті, і разом із нещодавно сформованими силами безпілотних систем вони дадуть результати», - переконаний він.

Україна володіє одними з найшвидших можливостей для розвитку всіх цих нових технологій, оскільки активно тестує прототипи в режимі реального часу на полі бою, каже Камишін. Це інформація, якою можна поділитися з партнерами, особливо коли світ слідом за Україною переходить на використання безпілотних систем у конфліктах.

Читайте також: Україні потрібно збільшувати власне виробництво боєприпасів - експерт

Ця зміна парадигми може змінити обличчя війни, тим паче, що в результаті вторгнення Росії вартість найпоширенішого артилерійського 155-мм снаряду зросла в чотири рази - приблизно з 2000 доларів до більш ніж 8000 доларів. Дрони, за словами Камишіна, значно дешевші: один FPV-безпілотник українського виробництва коштує лише 1650 доларів. Але проблема для України зараз полягає у фінансуванні внутрішніх розробок та виробництва.

«Можливості нашої оборонної промисловості у кілька разів перевищують обсяг фінансування, тому зараз ми змушені обирати. Ми здатні виробляти більше, але не маємо на це коштів», - зауважив Камишін.

За його словами, у пріоритеті України - спочатку боєприпаси, потім безпілотники, потім ППО. «Ми намагаємося покрити все це за рахунок фінансування. Решта страждає. Але це можуть покрити США та інші партнери: ми просимо Велику Британію та США про фінансування… В інтересах наших партнерів, таких як США та Велика Британія, фінансувати нашу промисловість – і дати нам можливість виробляти більше, щоб виграти війну», - додав міністр.

Читайте також: Приватний сектор допущений до виробництва боєприпасів - Камишін

Камишін визнає, що скільки б Україна не виробляла всередині країни, вона завжди залежатиме від зовнішніх поставок через жорстокість поля бою. Але нові технології, такі як дрони-FPV і безпілотники далекого радіусу дії, що проникають углиб російської території, допомагають просуватися вперед і зрештою можуть призвести до того, що Україна досягне переваги в повітрі «вперше».

Як повідомляв Укрінформ, в оборонному секторі Україні задіяно понад 500 підприємств, з них близько 100 державних і близько 400 приватних. Над конструюванням, виробництвом, ремонтом та обслуговуванням продукції працюють майже 300 тис. фахівців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-