Україні потрібно збільшувати власне виробництво боєприпасів - експерт

Україні потрібно збільшувати власне виробництво боєприпасів - експерт

Укрінформ
Основою оборонно-промислового комплексу України є виробництво дронів та ремонт зброї, зокрема, наданої західними партнерами, але потрібно збільшувати власне виробництво боєприпасів.

Як передає Укрінформ, про це сказав в ефірі Українського радіо експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

"Більш-менш зрозуміло, що у нас були великі досягнення у виробництві дронів: і створення електронної частини, і створення, власне, безпілотників. Напевно, вирішено питання вибухівки. Хоч її там (у дронах) потрібно небагато, але це теж проблема. Щодо іншого, ми максимум ремонтуємо, а також все ще просимо й сподіваємося, що нам партнери це дадуть. Тож я не виключаю, що база (виробництва зброї — ред.) була не така вже висока, і те, що виробляв оборонний комплекс, — це в основному ремонт і дрони. Зрештою, ніхто цього точно не буде говорити, тому що як тільки точна інформація з'являється, вона використовується російськими агресорами для того, щоб завдавати ударів по різних об'єктах в Україні. Тому також треба брати до уваги, що локації, цифри і назви видів зброї не так вже розкриваються", - сказав експерт.

За його словами, найбільш коштовні частини оборонної промисловості — це авіація, вертольоти, двигуни. "Поки що ми сподіваємось на те, що ми будемо їх отримувати. І розгорнути таке виробництво в Україні дуже складно, тому що воно дуже вразливе. Дрони можна виробляти розподілено, мережею, ремонт можна проводити в імпровізованих прихованих локаціях. Виробляти великі обсяги нової продукції дуже складно, поки у Росії залишаються іранські ракети", - відзначив Їжак.

Читайте також: Приватний сектор допущений до виробництва боєприпасів - Камишін

На його думку, необхідно збільшувати власне виробництво боєприпасів. "Те, що потрібно за будь-яку ціну збільшувати і мати, можливо, на власній території ближче до фронту — це виробництво боєприпасів. Але там є свої проблеми, тому що це також доволі великі підприємства", - додав він.

Експерт наголосив, що відбувається зношення стволів артилерійських систем ЗСУ, їх теж треба змінювати, а також необхідний ремонт самої гармати, "тому що в неї влучають, вона перебуває в складних умовах".

"Все це можна забезпечити частково через велику кількість тієї зброї. Британська гармата 105 мм легка, і це дуже важлива система для тактичних боїв. Крім того, їх багато. Але це означає, що їх треба ремонтувати близько до фронту. В принципі, якщо отримати багато, то проблеми більш-менш вирішуються. Можна старі системи використовувати для ремонту нових. І якщо боєприпасів багато, є певна частина невисокої якості, але також можна частково компенсувати великою кількістю. Думаю, мова йде про те, щоб отримувати у великі кількості те, що списується. Просто ці гармати 105 мм треба доставляти, організовувати логістику і тут ремонтувати", - розповів він.

Їжак зауважив, що така ж ситуація з боєприпасами, адже "їх насправді на Глобальному Півдні багато".

"Але треба, щоб хтось це оплатив, хтось доставив і хтось ремонтував. Ремонтуємо ми самі, а щодо забезпечення логістики, ми все ж таки ми сподіваємось на наших партнерів. А якщо ж у нас є гроші, то виробництво може бути винесеним за нашу територію. Тобто ми можемо створювати спільні підприємства на території інших країн", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, німецька оборонна компанія Rheinmetall планує побудувати новий завод з виробництва артилерійських боєприпасів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-