За фактами вбивств 45 українських полонених розслідують 19 справ - Офіс генпрокурора

За фактами вбивств 45 українських полонених розслідують 19 справ - Офіс генпрокурора

Укрінформ
За фактами убивств 45 українських військовополонених з початку широкомасштабного вторгнення Росії правоохоронці розслідують 19 кримінальних справ.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

«Ми маємо 19 розслідувань за фактом убивства 45 наших військовополонених з початку повномасштабного вторгнення», - сказав він.

За словами Бєлоусова, найбільше розстрілів військовополонених російські воєнні злочинці вчинили у Донецькій і Запорізькій областях. Він додав, що з листопада минулого року кількість розстрілів захоплених українських військових збільшилася.

«Фактично кожен місяць ми маємо по кілька випадків страт військовополонених під час бою. Частково такі випадки фіксуються нашими бійцями, а частково самими росіянами, які викладають відповідні відео у соціальні мережі», - зазначає прокурор.

Читайте також: Росіяни знову розстріляли полонених – Лубінець готує звернення до ООН і Червоного Хреста

Оскільки розстріли українських полонених відбуваються уже протягом двох років і російське вище військове командування на це не реагує, у Офісі генпрокурора вважають, що це свідчить про підтримку таких злочинів.

У цьому зв’язку Бєлоусов нагадав, що Україна разом з Росією ратифікували Женевську конвенцію №3 стосовно поводження з військовополоненими. Цей документ чітко регламентує поводження з військовополоненими, але, судячи з розстрілів українських військових, у Росії його не дотримуються.

Бєлоусов розповів, що перші випадки розстрілів українських військових зафіксували у Чернігівській і Харківській областях.

Наразі у одній справі відносно майора російської армії є вирок українського суду - довічне позбавлення волі за розстріл у Чернігівській області.

Ще одна подібна справа перебуває у суді Чернігівської області.

Також прокуратура оголосила підозри російським військовим за аналогічні злочини, які були вчинені у Харківській області.

Читайте також: Росіяни знову розстріляли полонених – Лубінець готує звернення до ООН і Червоного Хреста

«За фактом відносно нещодавніх випадків, які трапилися з листопада по теперішній час, ми встановлюємо осіб, які до цього причетні і, думаю, буквально на днях у нас будуть підозри», - сказав прокурор.

Нагадаємо, Сухопутні війська Збройних сил України повідомили, що російські військові вранці 18 лютого розстріляли двох полонених захисників України в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

Перед цим, 9 лютого, в мережу потрапило відео розстрілу беззбройних українських військовополонених під час захоплення росіянами позицій Сил оборони поблизу села Кліщіївка Донецької області.

За фактом убивства правоохоронці розпочали розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-