Прем'єр Чехії: Закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 15 країн

Прем'єр Чехії: Закупівлю боєприпасів для України за межами Європи підтримують 15 країн

Укрінформ
Європа намагається виконати свої зобов'язання в частині постачання Україні снарядів шляхом закупівлі їх на зовнішніх ринках у найкоротші терміни.

Про це заявили європейські лідери після завершення міжнародної зустрічі на підтримку України напередодні в Парижі, передає Укрінформ із посиланням на Le Monde.

"Чеська ініціатива користується потужною підтримкою з боку кількох країн", - сказав прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала. Він запевнив, що п'ятнадцять країн готові приєднатися до його плану закупівлі боєприпасів для України за межами Європи.

Президент Франції Еммануель Макрон на пресконференції заявив, що Париж також підтримує чеську пропозицію, а країни вже почали працювати над нею.

Читайте також: Чехія домовилася із трьома країнами поєднати ресурси для допомоги Україні - президент Павел

"Сьогодні ініціативи, які ми запустили, покладені на стіл, і через десять днів ви отримаєте чітку відповідь із серйозним порядком денним", - додав президент Франції, уточнивши, що не все може бути оприлюднено.

За словами Макрона, щодо закупівлі снарядів низка держав вже звернулась до «європейських та неєвропейських країн, які мають у своєму розпорядженні боєприпаси, тому що вони потрібні нам у дуже короткій перспективі».

Щодо коштів на це, то «ми мобілізуємо двостороннє і багатостороннє фінансування», сказав Макрон.

Читайте також: Два місяці без зброї від США: як Європа допомагає Україні вистояти

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте також відмовився уточнити, які саме країни за межами Європи можуть бути залучені до реалізації ініціативи із закупівлі боєприпасів, назвавши цю інформацію таємною, але заявив, що його країна виділяє "понад 100 мільйонів євро" на реалізацію чеського плану.

Водночас Макрон визнав, що зобов’язання надати України мільйон боєприпасів було необдуманим. "Треба сказати, що у нас не було цього мільйона боєприпасів. Це, безперечно, було необачним зобов'язанням", - сказав він, додавши, що Європа більш ніж потроїла виробництво, але цього аж ніяк недостатньо.

Як повідомляв Укрінформ, у зв'язку з тим, що Європа не виконує свою обіцянку до березня відправити в Україну мільйон артилерійських снарядів, у Чехії вважають за необхідне шукати поставки за межами Євросоюзу.

Зокрема, до ініціативи Чехії приєднається Канада та виділить 30 млн канадських доларів (близько 23 млн дол. США) на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-