Для збору доказів воєнних злочинів Росії важлива участь неурядових організацій - Держдеп

Для збору доказів воєнних злочинів Росії важлива участь неурядових організацій - Держдеп

Укрінформ
Для проведення міжнародних розслідувань щодо воєнних злочинів в Україні важливими є зусилля міжнародних неурядових організацій і пересічних громадян, які дозволяють наповнювати, систематизувати та аналізувати великий обсяг даних.

Про це заявила в п’ятницю в Берліні посол з особливих доручень Держдепу США з питань глобального кримінального правосуддя доктор Бет ван Шаак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми бачимо, як неурядові організації застосовують унікальні навички, включно з розслідуваннями з відкритих джерел, які можуть не мати у своєму розпорядженні навіть національні правоохоронні органи», - зауважила представниця Держдепу під час міжнародної конференції щодо притягнення до відповідальності за воєнні злочини.

За її словами, здатність НУО виконувати таку складну, але вкрай необхідну аналітичну роботу важлива для подальшого процесу правосуддя. Адже вони надають для прокурорів, які працюють по цих справах, глибші роз’яснення про деталі звірств, мотивацію, історію конфлікту, а також необхідний контекст для розуміння динаміки насильства в конкретних випадках.

У цьому зв’язку Бет ван Шаак навела приклад роботи в США «Обсерваторії конфліктів», яка працює у партнерстві з Єльським університетом та іншими групами експертів і проводить дослідження за інформацією з відкритих джерел. При цьому експерти обсерваторії використовують супутникові зображення з дуже високою роздільною здатністю, масиви даних із соціальних мереж, де жертви публікують інформацію про злочини, а нападники розміщують «трофейні» відео.

Читайте також: Роспроп учергове спробував перекласти злочин російської армії на український спецпідрозділ

Ця інформація збирається, систематизується та обробляється аналітичними інструментами для роботи з великими базами даних, після чого висновки публікуються у регулярних звітах. Це також допомагає відстежувати злочини щодо викрадення та депортації окупантами українських дітей, примусової паспортизації та інших випадків, у тому числі роль Білорусі в системі воєнних злочинів РФ.

Крім того, представниця Держдепу підкреслила важливість для пересічних громадян фіксувати злочинну діяльність в умовах війни на мобільні телефони та інші пристрої.

«Ми вже чули, що в Україні зібрана найбільша задокументована база злочинів в історії людства… Це стало можливим, у тому числі, через здатність звичайних людей створювати цифрові докази, щоб потім ми могли передавати їх для обробки системами, які можуть навчати машини аналізу цих доказів з метою притягнення до відповідальності», - зауважила представниця США.

Як повідомляв Укрінформ, у Берліні в п’ятницю проходить міжнародна конференція на тему «Відповідь на злочини за міжнародним правом: притягнення воєнних злочинців до відповідальності». Участь у ній беруть профільні міністри Німеччини та Польщі, генпрокурор України Андрій Костін, заступниця генпрокурора США, представники юридичних органів чотирьох країн і міжнародних організацій. На порядку денному, зокрема, обговорення міжнародної підтримки України в розслідуванні воєнних злочинів, а також викликів та нових підходів у цьому процесі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-