Роспроп учергове спробував перекласти злочин російської армії на український спецпідрозділ

Роспроп учергове спробував перекласти злочин російської армії на український спецпідрозділ

Укрінформ
Пропагандисти вигадали власну версію реального інциденту в регіоні

Прокремлівський телеграм-канал, який часто створює фейки про українські військові формування, поширив допис про військовослужбовців підрозділу спеціального призначення «Kraken». В ньому йдеться, що спецпризначенці, які нібито використовуються ЗСУ в якості загороджувальних загонів, а також несуть службу на блокпостах в селі Петропавлівка Куп‘янського району, розстріляли автівку з цивільними. Інцидент буцімто стався через те, що люди в авто відмовилися відповідати військовим на гасло «Слава Україні». Такий допис пропагандисти проілюстрували фото, а від себе додали, що на ньому видно  сліди від куль, що має підтверджувати факт розстрілу цивільних військовими.

Це фейк, який росіяни вигадали на основі реального інциденту, що стався в селі Петропавлівка Куп‘янського району. Але його спричинили військові армії країни-агресора.  Насправді цю автівку вразив російський дрон-камікадзе. Про це на своїй сторінці у соціальних мережах повідомив начальник Слідчого управління ГУНП України у Харківській області Сергій Болвінов. 

"Цих людей щойно вбив російський дрон-камікадзе. Петропавлівка, Купʼянський район - цивільне авто зі звичайними місцевими. В салоні була жінка та двоє чоловіків - обидва загинули на місці. Жінку евакуювали до лікарні. Подробиці з’ясовуємо", - написав 20 лютого Болвінов.

Таку ж версію інциденту підтвердив і очільник Харківської ОДА Олег Синєгубов.

На те, що росіяни вигадали фейк про розстріл цивільних, вказує і фото. На ньому не видно жодних слідів від стрілецької зброї. З огляду на пошкодження, можна припустити, що удар прийшовся у дах автомобіля із зовнішньої сторони. 

З версією росіян не збігається і діяльність українського спецпідрозділ. За даними з відкритих джерел, «Kraken» – це окремий розвідувально-диверсійний підрозділ Головного управління розвідки Міністерства оборони України, який вважається одним із найбільш боєздатних підрозділів в Україні.

Минулого тижня цей же телеграм-канал уже поширював фейк, що мав на меті дискредитувати військовослужбовців 119-ї окремої бригади територіальної оборони. Тоді пропагандисти вдалися до схожого методу – перекрутили деталі інциденту, який дійсно відбувся в Україні. 

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-