Україна бореться не лише за свою свободу, а й за свободу всієї Європи - міністр юстиції Польщі

Україна бореться не лише за свою свободу, а й за свободу всієї Європи - міністр юстиції Польщі

Укрінформ
Міністр юстиції Польщі Адам Боднар заявив, що Україна бореться не лише за свою свободу, а й за свободу всієї Європи.

Про це він сказав у Берліні, де 23 лютого у Міністерстві юстиції ФРН проходить міжнародна конференція на тему «Відповідь на злочини за міжнародним правом: притягнення воєнних злочинців до відповідальності», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна бореться не лише за свою свободу, а й за свободу всієї Європи. І я хотів би це особливо підкреслити, тому що іноді мені здається, що ми упускаємо суть, що ми втрачаємо суть - про що ця війна. Що йдеться не лише про території України, а про майбутнє всієї Європи та майбутнє Євросоюзу. І я вважаю, що єдність має бути нашим пріоритетом. Нашим пріоритетом має бути серйозний розгляд питання відповідальності, а також ми маємо бути єдиними у питаннях щодо військової підтримки», - сказав він.

Боднар також зауважив, що вже два роки ведуться обговорення щодо Міжнародного кримінального суду (МКС) та відповідальності за воєнні злочини.

«Ми говоримо про МКС та відповідальність за воєнні злочини. І ми знаємо, що суд може переслідувати за воєнні злочини, скоєні на території України. Але ми також говоримо про створення Міжнародного трибуналу щодо злочину агресії, тому що знаємо, що не все охоплюється юрисдикцією МКС. І моя думка, ви знаєте, нам слід рухатися далі, бо зараз ми все ще знаходимося на етапі обговорення того, що цей міжнародний трибунал щодо злочину агресії має бути створений», - зазначив він.

Читайте також: На конференції у Берліні вирішують, як покарати Росію за воєнні злочини і стримати Путіна

Міністр також поінформував, що польські прокурори беруть участь у спільній слідчій групі Євроюсту.

«Вони співпрацюють із прокурорами Литви та України, а також із МКС. Я бачив два тижні тому, чи тиждень тому це було, прокурора МКС Каріма Хана. І моя ідея полягає в тому, що слід більше працювати, особливо щодо збору деяких доказів і щодо надання підтримки в зборі доказів на місцях з командою МКС. Загалом, ми рухатимемося у напрямку більш тіснішої співпраці з МКС щодо цього питання. Але я думаю, що важливо, щоб польські прокурори також збирали докази на місцях у Польщі, тому що досить багато біженців у Польщі можуть бути важливими щодо питання збору доказів. І ми знаємо, що в контексті процесу переслідування воєнних злочинів важливо зібрати ці докази належним чином. Тож, таким чином, польські прокурори залучені до цього, і моя роль полягає в тому, щоб підтримати їх, наскільки я можу», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, судді МКС видали ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової, яких підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з окупованої території України, щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-