Очільники МЗС країн G7 засудили постачання зброї з КНДР та Ірану до Росії

Очільники МЗС країн G7 засудили постачання зброї з КНДР та Ірану до Росії

Заява
Укрінформ
Міністри закордонних справ країн "Групи семи" оприлюднили спільну заяву, в якій засудили російську агресію в Україні, постачання Північною Кореєю зброї до Росії та закликали Іран припинити допомогу російським військовим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті МЗС Італії.

Міністри закордонних справ країн G7 (Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства та США), а також високий представник ЄС підтвердили тверду єдність своїх цілей на першій зустрічі під час головування Італії у 2024 році.

Урядовці підкреслили, що загарбницька війна РФ проти України є грубим порушенням Статуту ООН. Вони підтвердили свою непохитну рішучість продовжувати підтримувати Україну у захисті її свободи, суверенітету, незалежності та територіальної цілісності в межах її міжнародно визнаних кордонів та високо оцінили стійкість і витривалість України.

Як було визнано на зустрічі лідерів "Групи семи" у Вільнюсі минулого року, члени G7 підтвердили, що разом з міжнародними партнерами вони швидко просуваються щодо двосторонніх довгострокових зобов’язань та домовленостей з Україною у галузі безпеки. Вони висловили рішучість продовжувати координацію з партнерами для надання військової, фінансової, політичної, гуманітарної, економічної підтримки та підтримки розвитку України і її народу, а також посилювати санкції проти РФ та тих, хто матеріально підтримує її війну. Міністри країн G7 також висловили намір активізувати зусилля проти ухилення та обходу санкцій та заходів експортного контролю. Вони закликали усі країни вживати активних заходів для запобігання придбанню військового обладнання та предметів подвійного призначення оборонним сектором РФ.

Міністри наголосили, що Москві доведеться заплатити за шкоду та спустошення, які вона завдає Україні та її народу. Вони високо оцінили роботу міністерств фінансів та закордонних справ "Групи семи" з цього питання та підтримали їхні майбутні обговорення. Вони підтвердили свою рішучість тримати заморожені суверенні активи Росії у своїх юрисдикціях, доки вона не заплатить за завдану шкоду.

Члени "Групи семи" продовжуватимуть вивчати усі можливі шляхи допомоги Україні в отриманні компенсації від РФ відповідно до їхніх правових систем та міжнародного права. Вони привітали ухвалення країнами ЄС правових актів щодо надзвичайних прибутків приватних структур, які безпосередньо походять від заморожених активів РФ, для підтримки України.

Читайте також: Кулеба закликав країни G7 швидко ухвалити рішення щодо заморожених активів РФ

Члени G7 підтвердили, що вони продовжуватимуть разом з міжнародними партнерами розглядати найбільш нагальні та довготермінові потреби України у відновленні та координувати підтримку через Міжвідомчу платформу координації донорів. Вони підкреслили важливість задоволення потреб найбільш вразливих верств населення, особливо жінок та дітей. Вони відзначили майбутню японсько-українську конференцію зі сприяння економічному зростанню та відбудові, Конференцію з відновлення України 2024 року, яку прийматиме Німеччина, та Конференцію відновлення України 2025 року в Італії.

Урядовці також привітали рішення Європейської ради у грудні 2023 року про відкриття переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу. Вони наголосили на важливості продовження реформаторських зусиль України відповідно до євроатлантичного шляху, який вона обрала.

Вони рішуче засудили постачання зброї з КНДР до Росії, які прямо порушують відповідні резолюції Ради безпеки ООН. Міністри G7 також висловили свою глибоку стурбованість потенційною передачею Північній Кореї ядерних технологій або технологій, пов’язаних із балістичними ракетами, або будь-якими передачами Москвою до КНДР звичайних озброєнь чи інших предметів подвійного призначення у порушення відповідних резолюцій Радбезу ООН, що створить подальшу загрозу миру та стабільності у всьому світі.

Міністри також закликали Іран припинити допомогу російським військовим в агресивній війні проти України. Крім того, вони закликали усі країни запобігти постачанню компонентів або інших предметів для іранських програм БПЛА, які призначені для підтримки військових зусиль Москви.

Урядовці G7 підтвердили свою підтримку зусиль України – зокрема, через процес "Формули миру" – сприяти всеохоплюючому, справедливому та тривалому миру відповідно до міжнародного права, зокрема Статуту ООН, та шляхом взаємодії з найширшим колом глобальних партнерів та акторів.

Члени "Групи семи" засудили безвідповідальну ядерну риторику РФ, її позицію стратегічного залякування, оголошення про розміщення ядерної зброї у Білорусі у все більш нестабільний та небезпечний момент, а також підрив Росією режимів контролю над озброєннями.

Міністри повторили, що захоплення військами РФ, подальший контроль та мілітаризація Запорізької атомної електростанції є неприйнятними, і вони підтвердили свою повну підтримку зусиль Міжнародного агентства з атомної енергії.

Як повідомлялося, у Мюнхені, Німеччина, триває міжнародна безпекова конференція, в ході якої провідні політики світу, представники міжнародних організацій, разом із представниками громадськості та наукової спільноти, обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на зустрічі з колегами з країн G7 у Мюнхені закликав швидко ухвалити рішення щодо конфіскації заморожених російських активів та їх використання для відновлення та оборони України.

Фото: МЗС Італії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-