Профінансувати мотиваційні виплати для військових цілком реально - Костенко

Профінансувати мотиваційні виплати для військових цілком реально - Костенко

Ексклюзив
Укрінформ
Профінансувати з державного бюджету реалізацію законопроєкту про встановлення додаткових мотиваційних виплат і пільг для військовослужбовців цілком реально.

Таку думку ініціатор законопроєкту, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, полковник Служби безпеки Роман Костенко (парламентська фракція "Голос") висловив у коментарі Укрінформу.

"Війна не буває дешевою. Мені прикро, коли хтось говорить, що немає коштів на армію, або що потрібно на цьому питанні економити. На стадії підготовки законопроєкту і напрацюванні концепції швидко були зроблені орієнтовні розрахунки фахівцями з питань фінансів. На їхню думку, профінансувати реалізацію цього законопроекту цілком реально, аби було бажання", - зазначив Костенко.

Секретар оборонного парламентського комітету уточнив, що за знищену техніку потрібно буде виплатити військовим орієнтовно 1,8 мільярда гривень упродовж року. За його словами, такий прогноз зроблений, виходячи з кількості знищеної техніки за минулий рік. "Тепер давайте подивимось, скільки ми витрачаємо на "телемарафон" чи на замовлення фільмів і серіалів? На телемарафон - близько 2 мільярдів гривень передбачено", - додав Костенко.

Водночас він пояснив необхідність встановлення доплат за строки військової служби. "Ці норми спрямовані на стимулювання залишення професіоналів на службі і залучення до війська тих, хто хоче стати фундаментом професійної армії. У середньостроковій і довгостроковій перспективі фінансово вигідніше мотивувати їх, ніж постійно призивати, навчати, забезпечувати мобілізованих. І воюють досвідчені набагато ефективніше, ніж мобілізовані", - підкреслив секретар Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мотивації військової служби" (№11012), який передбачає низку доплат і пільг для військових.

Читайте також: Секретар оборонного комітету ВР вважає 2023 рік успішним з точки зору воєнної кампанії

Зокрема, законопроєктом пропонується встановлення виплат за знищення або захоплення ворожої техніки. Зокрема, за танк планується передбачити виплату в розмірі 200-370 тисяч гривень, САУ/РСЗВ - 200-370 тисяч гривень, БМД, БТР, БМП, командно-штабну машину, артилерійську систему - 30-100 тисяч гривень, інші бронеавтомобілі або вантажні автомобілі - 10-30 тисяч гривень, ЗРК - 200-370 тисяч гривень, радіолокаційні системи засобів ППО - 200-370 тисяч гривень, засіб контрбатарейної боротьби - 30-150 тисяч гривень, засіб РЕБ - 30-150 тисяч гривень, БПЛА розвідувального типу - 30-100 тисяч гривень, БПЛА ударного типу - 30-100 тисяч гривень, крилату та балістичну ракету - 100 тисяч гривень, військовий літак - 500 тисяч гривень, військовий гвинтокрил - 300 тисяч гривень, комплекс дальнього візуального спостереження - 30 тисяч гривень, військовий корабель - 300-500 тисяч гривень, засоби РЕР - 30-100 тисяч гривень.

Також планується передбачити одноразову грошову виплату військовим, які після 24 лютого 2022 року уклали чи продовжили контракт про проходження служби на строк не менше 3 років або до закінчення воєнного стану: солдатам - 120 тисяч гривень, сержантам і старшинам - 160 тисяч гривень, офіцерам - 200 тисяч гривень. Водночас для тих, хто має право звільнитися зі служби за сімейними обставинами або станом здоровʼя, але виявив бажання продовжити служити, пропонується встановити щомісячну додаткову винагороду в розмірі 10 тисяч гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-