Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб викликати невдоволення в Україні - ISW

Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб викликати невдоволення в Україні - ISW

Укрінформ
Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб посіяти невдоволення в Україні та сумніви на Заході щодо продовження військової підтримки Києва.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

В ISW заявили, що не дають оцінки обставин катастрофи Іл-76 і не можуть незалежно перевірити заяви сторін щодо інциденту. При цьому аналітики зазначають, що звинувачення Росії в тому, що нібито Україна збила літак Іл-76 з українськими військовополоненими на борту, «частково спрямовані на те, щоб посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з низкою інших російських інформаційних зусиль, спрямованих на послаблення всередині країни».

В ISW наголосили, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для Росії, так і для України, тому згадки про них передбачувано викликають емоційну реакцію.

«Крім того, російські офіційні особи зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, намагаючись відрадити західних партнерів України від надання критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для подальшої оборони України», - йдеться у звіті.

Читайте також: Радбез ООН сьогодні заслухає доповідь про ситуацію на ЗАЕС та обговорить падіння Іл-76 у Росії

Як повідомляв Укрінформ, за даними російських Телеграм-каналів, 24 січня у Бєлгородській області розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Джерела в ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які загарбники використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

За даними ЗМІ, в Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що обмін полоненими між Росією та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Фото: NEXTA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-