У комітеті ВР очікують, що Міноборони врахує всі пропозиції до «мобілізаційного» законопроєкту

У комітеті ВР очікують, що Міноборони врахує всі пропозиції до «мобілізаційного» законопроєкту

Укрінформ
Члени Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки очікують, що Міноборони врахує всі пропозиції парламенту до законопроєкту про удосконалення процедури мобілізації.

Про це заступник голови Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв (фракція "Слуга народу") розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини", повідомляє Укрінформ.

"Ми чекаємо новий текст законопроєкту від Міністерства оборони, Кабінету Міністрів, які є ініціаторами цього документа. Сподіваюсь, що всі пропозиції, які ми озвучили під час роботи з першою версією законопроєкту, який, чесно кажучи, був "сирим", були враховані. І ми побачимо новий збалансований законопроєкт, що буде більшої мірою сфокусований на мотиваційній частині для тих, хто має бути мобілізованим. Ми чекаємо реєстрацію цього проєкту", – сказав Чернєв.

Він підкреслив, що пропозиції до відповідного законодавчого акту оборонний парламентський комітет напрацьовував спільно з представниками МОУ, Генштабу ЗСУ та народних депутатів з усіх фракцій. У цьому контексті Чернєв уточнив, що депутати під час подання пропозицій опрацьовували й запити від військовослужбовців, зокрема щодо термінів демобілізації.

Читайте також: У Раду ще не надходив доопрацьований законопроєкт про мобілізацію - профільний комітет

Заступник голови комітету поінформував про ключові зміни до "мобілізаційного" законопроєкту, запропоновані уряду: "Це зміни стосовно того, що має залишатися бронь, що не мають підлягати мобілізації громадяни з третьою групою інвалідності, що не має бути розсилки повісток електронною поштою. Перш за все, не мають бути порушені конституційні права людини, які в попередньому варіанті законопроєкту, на жаль, порушувалися. З іншого боку в документі залишатимуться примусові заходи, тому що мобілізація – це не про бажання, це наш обов‘язок – захищати країну".

Водночас Чернєв зауважив, що в законопроєкті має бути більше стимулів і підходів для потенційно мобілізованих.

Читайте також: Президент поки не бачить потреби в мобілізації пів мільйона людей

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378).

Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

11 січня проєкт повернули на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи – Кабінету Міністрів. Невдовзі міністр оборони Рустем Умєров заявив, що його команда підготувала нову редакцію законопроєкту про мобілізацію з урахуванням всіх пропозицій народних депутатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-