Президент: Якщо ми розблокуємо небо, будемо йти вперед

Президент: Якщо ми розблокуємо небо, будемо йти вперед

Відео
Укрінформ
Україна визволила 50% території, яку два роки тому захопила Росія, але для просування Сил оборони необхідно контролювати повітряний простір.

Про це на пресконференції для ЗМІ за підсумками візиту до Латвійської Республіки заявив Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

"Ситуація на фронті дуже складна. Нам не вистачає зброї. І якби росіяни не контролювали повітря, а у нас була достатня кількість протиповітряної оборони, достатня кількість систем, ми б просто знищили їхню авіацію. Ми спробували - це працює. Коли ти знищуєш їх у небі, ти йдеш вперед. Немає широких кроків вперед в України, тому що вони контролюють небо... 50% тієї території, яку вони окупували два роки назад, ми деокупували... Якщо ми розблокуємо небо, будемо йти вперед, якщо ні - будемо стояти там де стоїмо", - сказав Президент.

Відео: ОП

Глава держави наголосив, що просування російських військ в Україні відбувається тільки тому, що вони не бояться вбивати цивільних та знищують населені пункти перш ніж зайти в них. За рік Росія так і не змогла окупувати жодного великого міста, попри ті наративи, які розповсюджує.

Читайте також: Зеленський: Країни НАТО на саміті у Вашингтоні мають наблизити вступ України і показати, що не бояться

"Чому немає жодного великого міста (окупованого - ред.)- бо люди залишаються. І вони (росіяни - ред.) бояться. Так, вони вбивають наших громадян, артилерією, С-300. Але повністю зруйнувати місто вони не можуть, бо вони дійсно бояться, що це буде ще однією Бучею. Адже Буча, Маріуполь - це геноцид. Зараз вони не хочуть так "помилятися" - це їхнє висловлювання. Тому вони бʼють по містах, щоб люди тікали, щоб потім зайти і все зруйнувати. От чому вони не змогли окупувати жодного міста. Це для всіх відповідь, що буде якщо вони заходять у ваше село. Вони не зайдуть у ваше село, якщо ви не здаєтесь", - наголосив Зеленський.

Глава держави навів приклад Бахмута, який Росія зруйнувала вщент і тільки після цього заявила, що змогла захопити місто.

"Ми знаємо такий приклад як Бахмут, чим вони пишалися. Не розумію, чим там можна пишатися, там немає нічого. Там поле, все повністю зруйнували. Це також відповідь для тих людей, які питають, що буде якщо прийде Росія", - сказав Президент.

Читайте також: Зеленський: Всюди, куди прийшов Путін - втрата ідентичності та заморожений конфлікт

Наразі, за його словами, РФ готує контрнаступальні дії, особливо перед виборами, коли треба показати якісь "здобутки", накопичує війська.

Також, додав Зеленський, Росія чинить тиск на молодих людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, аби мобілізувати їх. Тим більше, зауважив він, що ці люди не входять у російську статистку, і їхні смерті не будуть враховуватися.

Як повідомляв Укрінформ, 10 січня Президент України Володимир Зеленський здійснив візит до Литви, сьогодні він відвідав Естонію та перебуває в Латвії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-