Програма «Про війну»: військові розповіли, чи варто призвати депутатів

Програма «Про війну»: військові розповіли, чи варто призвати депутатів

Відео
Укрінформ
Мобілізація в Україні відбувається за чіткими критеріями фаху, віку та стану здоров'я, тому популярний серед українців заклик "призвати депутатів та дітей депутатів" є надто прямолінійним і результатом некритичного сприйняття дійсності.

Таку думку в другому випуску спільної програми Центру протидії дезінформації та Укрінформу "Про війну" висловили її ведучі – лейтенант ЗСУ, заступник керівника ЦПД Андрій Коваленко та офіцер управління 12-ї бригади "Азов" НГУ Дмитро "Дипломат".

Зокрема, популярну серед українців думку, що в першу чергу треба мобілізувати депутатів, а потім і "простих людей", "Дипломат" вважає надто емоційною. "Наше суспільство – без критичного мислення і дуже прямолінійне. Щось десь не так трапилося, хто десь бруківку не так поклав – призвіть дітей депутатів. Спустило колесо у військових десь під Авдіївкою – призвіть синів депутатів, хтось десь не те виклав – призвіть батальйон депутатів. Все це зрозуміло, ми тільки "за", але є певні критерії мобілізації – за фахом, за віком, за станом здоров'я", – зазначив він.

Військовий також вважає, що недаремно існує бронь від призову на певні цивільні спеціальності. "Не можна взяти і призвати всіх аграріїв, бо армію треба годувати, не можна всіх лікарів призвати, бо є лікарні, куди, в тому числі, поступають і поранені військові, і цивільні, яких потрібно лікувати, і це нормально. Але є люди, які не мають такого фаху, і є конституційний обов'язок. Тож прийди, пройди, підготуйся, обери фах і спеціальність", – сказав він.

Читайте також: Рада завтра планує розглянути законопроєкт про мобілізацію у першому читанні

"Дипломат" додав, що українська молодь в питанні мобілізації має бачити перед собою приклад тих людей, які для них є авторитетами. "Потрібні люди, які поведуть за собою. Якщо так сталося, що вже на 10-й рік війни і другий рік повномасштабної війни для деяких людей військові досі не стали прикладом, а для вас досі є прикладом ось такі медійні особи – блогери, співаки і так далі, то ми закликаємо цих людей, щоб вони стали рушійною силою цій молоді показати, що армія – це престижно", – наголосив він.

Зі свого боку, Коваленко додав, що деякі публічні люди в Україні уникають теми війни, а деякі – навпаки. "Є Аня Трінчер, така співачка. Для неї публікувати в Інстаграмі військовий контент – це одразу втрата підписників. І є мільйонниця Лєна Мандзюк – це блогерка з Хмельницького, яка рекламує одяг і все, що завгодно, але вона стабільно з військовими. Там пікап привезла, там ще щось. Юля Верба, вона, до речі, теж привезла машини. Молодець!" – наголосив Коваленко.

Як повідомлялося, в першому випуску програми "Про війну" Андрій Коваленко та Дмитро "Дипломат" звернулися до блогерів та інфлюенсерів з великою аудиторією із закликом піти в ТЦК та пройти ВЛК, власним прикладом спонукаючи громадян країни змінити ставлення до мобілізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-