За рік у ППО України стався якісний стрибок - естонський експерт

За рік у ППО України стався якісний стрибок - естонський експерт

Укрінформ
Порівняно з попередньою зимою в здатності українських ППО відбивати масовані авіаудари РФ стався якісний стрибок - завдяки кращому врахуванню інформації раннього попередження та комбінації східних і західних ракетних систем.

Як передає Укрінформ, про це сказав на Естонському TV підполковник Сил оборони Естонії Тоомас Вялі.

За його словами, проміжне затишшя в авіаударах показало, що Росія накопичувала ракети та безпілотники, щоб вдатися до тієї ж тактики, що й торік, і завдати масованих авіаударів у новорічні свята. Однак відмінність полягає в тому, що українська протиповітряна оборона змогла об'єднати ППО західного та східного блоків у єдину функціональну систему та краще використати інформацію раннього попередження та розвідки. «За рік у протиповітряній обороні України сталися великі позитивні зміни», – констатував Вялі.

Він також зазначив, що українській стороні вдається перехитрити ворога. Наприклад, українці, мабуть, використали засідку, щоб знищити три бомбардувальники Су-34. «На Херсонщині ці бомбардувальники з'явилися не просто так. З одного боку, можна передбачити модель поведінки. Але ми не знаємо, чи була там створена засідка, ціль, на яку вийшли російські літаки. І як тільки літаки опинилися там, системи були задіяні. Здатність передбачати маневри супротивника – це те, в чому українці дуже професійні», – вважає Вялі.

Водночас українці змогли завдати повітряних ударів по російській території та окупованому Криму, показавши тим самим, що хвалена російська протиповітряна оборона може бути прорвана, додав військовий експерт.

Читайте також: ППО вранці знищила вісім ударних дронів та 18 крилатих ракет - Залужний

При цьому не варто вірити тим, хто стверджує, що в Росії закінчилися ракети та снаряди. «Ми повинні розуміти, що західні санкції вплинули на російську економіку. Водночас це вже економіка воєнного часу: люди працюють у три зміни і роблять те, що потрібно», – наголосив Вялі.

За його словами, також є деякі сумніви в тому, що ракети, привезені в РФ з Північної Кореї – власне виробництва КНДР. «Можливо, звідти були привезені деякі компоненти, які використовувалися у російській збройовій промисловості», – сказав Вялі, за оцінкою якого найважливіші компоненти – російського виробництва, а з Північної Кореї поставляється залізо.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок вранці росіяни атакували ракетами чотири регіони України - одна людина загинула, є потерпілі.

Фото: ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-