Підготовка за кордоном охоплює всі категорії українських військових - Генштаб

Підготовка за кордоном охоплює всі категорії українських військових - Генштаб

Укрінформ
Заходами підготовки за кордоном охоплені всі категорії українських військовослужбовців.

Про це начальник Головного управління доктрин та підготовки Генерального штабу ЗСУ генерал-майор Олексій Таран заявив в інтерв’ю АрміяInform, передає Укрінформ.

"Заходами підготовки за кордоном охоплені всі категорії військовослужбовців. "Новобранці" готуються за програмою базової загальновійськової підготовки. Солдати-спеціалісти із застосування, експлуатації та ремонту зразків ОВТ іноземного виробництва готуються за програмою фахової підготовки", - розповів він.

За словами генерал-майора, до цієї ж категорії належать солдати інших дефіцитних спеціальностей, а також солдати-лідери, яких у ЗСУ планують призначати на сержантські посади командирів відділень, головних сержантів взводів.

"Сержантський склад, молодші офіцери — командири взводів, рот, офіцери штабів батальйонів — готуються на відповідних лідерських курсах. Старші офіцери вдосконалюють набуті спроможності під час злагодження своїх військових колективів на фондах навчально-тренувальних центрів країн-партнерів", - сказав Таран.

Читайте також: Навчання військових за кордоном: Україні допомагає коаліція з 34 держав

Відповідаючи на запитання, з якими труднощами стикаються українські військові під час підготовки за кордоном, він зазначив, що йдеться про особливості організації заходів підготовки в країнах-партнерах. За його словами, все відбувається в умовах підвищених вимог до заходів безпеки.

Представник Генштабу також поінформував, що одним з головних завдань під час організації заходів підготовки є створення умов реального бойового середовища на заняттях, навчаннях. Це здійснюється за рахунок широкого застосування всього спектру засобів імітації реального бою, зокрема ведення вогню поверх голів військовослужбовців на позиціях, кидання імітаційних гранат та вибухових пакетів під ноги бійцям, які долають перешкоди.

"Також створення умов реального бойового середовища здійснюється за рахунок ведення вогню в русі в пішому порядку та з ББМ вдень і вночі, ведення вогню на зменшених дистанціях, під час відпрацювання бойових епізодів щодо штурму опорних пунктів, зачистки траншеї, бою в ходах сполучення", - розповів Таран.

Окрім цього, за його словами, умови реального бою створюються завдяки маневруванню на полігонах на техніці без огляду на заздалегідь встановлені маршрути, враховуючи тільки замисел бою, та за рахунок виконання вправ, спрямованих на формування психологічної стійкості військових, як-от подолання "психологічної смуги перешкод", проведення "обкатки танком".

Читайте також: Канадські військові показали навчання українських захисників

"Збройні Сили України готуються так останні 10 років. Вимоги до підготовки продиктовані висновками з аналізу бойових дій проти ЗС РФ. На полігонах країн-партнерів настільки наближувати заходи підготовки до реальних бойових дій заборонено на законодавчому рівні", - пояснив Таран.

Він відзначив, що сьогодні збройні сили мирних країн Європи "жадібно поглинають" український досвід в організації всіх видів бойової підготовки і намагаються задовольнити всі наші вимоги.

Як повідомлялося, 5 січня у Данії приземлилися норвезькі F-16, на яких навчатимуть українських пілотів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-