Битва за Україну. День шістсот сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День шістсот сімдесят п’ятий

Укрінформ
Сили оборони завдали комбінованого удару по військових об'єктах у різних регіонах РФ, російський військово-промисловий комплекс отримав «значні ушкодження»

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот сімдесят п'ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Сили оборони завдали комбінованого удару по військових об'єктах у різних регіонах Росії в ніч проти 30 грудня, російський військово-промисловий комплекс отримав "значні ушкодження"- співрозмовник LIGA.net в українських спецслужбах. У загальній операції було задіяно десятки безпілотників різних типів. Мішенями стали завод "Кремній Ел" у Брянську, де виготовляли електронне комплектування для ракет, також був атакований "Брянський хімічний завод імені 50-річчя СРСР". Крім цього, під удар потрапили об'єкти військової інфраструктури у Бєлгороді, Тулі, Твері та Москві.

-   Президент Зеленський провів підсумкове засідання Ставки Верховного головнокомандувача, під час якого визначили стратегію застосування Сил оборони України на наступний рік – сайт президента.

-   Сполучені Штати підтверджують відданість ідеалам свободи, завжди виступатимуть проти тиранії у світі та продовжують стояти на боці народу України, який ціною власних життів протистоїть російській агресії - заява Держдепартаменту США

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Досі тривають роботи з ліквідації наслідків учорашньої російської атаки. Постраждало майже 120 міст і сіл – сотні цивільних обʼєктів.

Загалом через цей удар терористів постраждали 159 людей. Серед них станом на даний час, на жаль, 39 загиблих. Дякую рятувальникам, комунальникам та поліцейським за роботу, а також західним партнерам за підтримку».

Грант Шаппс, міністр оборони Великої Британії: «Не можна залишати Україну самотужки захищати себе від такого деспота, як Путін. Тому зараз саме час посилити нашу підтримку. Вчора Велика Британія розпочала цю місію, оголосивши про додаткову підтримку для протиповітряної оборони».

Олександр Корнієнко,  перший заступник Голови ВРУ:  «Мобілізація парламентаріїв буде заважати функціонуванню держави і перемозі. Я думаю, що якби депутати, їх родини менше демонстрували таку поведінки, яку суспільство засуджує особливо під час війни, то це питання (мобілізація нардепів – ред.) менше б виникало серед громадян».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   У російському Бєлгороді 30 грудня лунали вибухи, після роботи російської ППО у центрі міста впали уламки - співрозмовник "Української правди" у спецслужбах. Сили оборони відпрацювали по російських воєнних об'єктах Бєлгородської області, проте через "непрофесійні дії та сплановані провокації" російської ППО уламки впали у центрі міста. В РФ заявили, що в результаті атаки на Бєлгород згинули мінімум 14 росіян, серед яких двоє – діти, 108 поранених, серед яких 15 дітей. Українська сторона коментарів поки що не надала.

-   Російські окупанти продовжують наступати в районі Авдіївки, проте не можуть перерізати українську логістику. 47 бригада тримає оборону на північному фланзі Авдіївського напрямку поблизу залізниці. Найбільш запеклі бої там тривають у районах Степового та Авдіївського коксохімічного заводу - Дмитро Лазуткін, представник 47 окремої механізованої бригади

-   Силам оборони вдалося знищити 2 гармати типу «Піон», РСЗВ, якою ворог б’є по житлових кварталах Херсона та інших населених пунктів -  Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь".

-   Упродовж 2023 року середньодобова кількість втрат серед російських військових – вбитими і пораненими – на війні в Україні зросла на майже 300 осіб на день порівняно з 2022 роком – розвідка Британії.

-   Російські запаси ракет та безпілотників, а також темпи виробництва, ймовірно, не дають змоги РФ завдавати регулярних широкомасштабних ракетних ударів, але, ймовірно, дають змогу завдавати більш послідовних ударів за допомогою дронів – ISW.

-   У ніч на 30 грудня сили Протиповітряної оборони знищили 5 з 10 ворожих БпЛА типу «Shahed» - Повітряні сили ЗСУ.

***

Наслідки наймасованішої атаки РФ

-   Внаслідок атаки Російської Федерації 29 грудня в Україні поранено шестеро дітей – Офіс генпрокурора.

-   Кількість загиблих у результаті масованої атаки на Київ 29 грудня зросла до 16 людей, травми отримали 32 людини. Наразі 17 з них перебувають у стаціонарах столичних мед закладів - Віталій Кличко, Київський міський голова. У Києві 1 січня буде оголошене днем жалоби.

-   У Запоріжжі внаслідок масованої ракетної атаки загинули 9 людей, в місті оголошено День жалоби за загиблими від учорашнього ворожого ракетного удару - Анатолій Куртєв, в.о.міського голови Запоріжжя.

-   В одеській лікарні помер один із постраждалих внаслідок атаки РФ 29 грудня, таким чином кількість загиблих збільшилася до п'яти осіб – Одеська міська рада. Внаслідок ворожої атаки на Одесу 29 грудня понівечено 46 будинків, зокрема 4 приватних. Пошкодження отримали 186 квартир.

***

-   В Україні через бойові дії й технологічні порушення проблем з електро- та газопостачанням зазнали 10 областей – Міненергетики.

-   АТ "Укрзалізниця" у 2023 році здійснило 1100 евакуаційних рейсів із Херсонщини, Донеччини, Запоріжжя та Сумщини – пресслужба Укрзалізниці.

-   Внаслідок обстрілів минулої доби Херсонської та Донецької областей 10 людей отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Законопроєкт про мобілізацію в нинішньому вигляді не буде виноситися на голосування. Лише після обговорення та внесення відповідних змін народні депутати ставитимуть його на голосування парламенту - Михайло Подоляк, радник керівника Офісу Президента

-   Департамент публічної дипломатії та комунікації МЗС України за дорученням міністра закордонних справ Дмитра Кулеби розробив першу в історії вітчизняної дипломатії Комунікаційну Стратегію Україна – держави Африки - сайт МЗС. Документ, строк дії якого охоплює трирічний період (2024-2026 роки), спрямований на поглиблення та розширення комунікаційних звʼязків України з державами континенту.

-   Очільник Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв підбив підсумки 2023 року та привітав працівників сфери культури й медіа з Новим роком - пресслужба МКІП.

-   У 2024 році Національна служба здоровʼя буде оплачувати реабілітацію в залежності від важкості травми – МОЗ. Дотепер існував єдиний тариф на реабілітацію – 19 тисяч 769 гривень за цикл тривалістю 14 днів.

-   У соціальних мережах почалась ширитись інформація про нібито відключення енергопостачання в новорічні свята. Для посилення ефекту автори провокації використовують відеокадри ефіру телемарафону «Єдині новини» з накладанням іншого звукового ряду. Міністерство енергетики України офіційно повідомляє: це фейк! - пресслужба міністерства.

-   У Державній прикордонній службі України запевнили, що правила перетину кордонів для людей із інвалідністю 3-ї групи не змінювалися, попри чутки у соцмережах. Проте через неодноразові підробки документів можуть вимагати в чоловіків, яким дозволено перетинати кордон, зокрема багатодітних батьків, витяг із протоколу ТЦК або запис про відстрочку в військовооблікових документах - Андрій Демченко, речник ДПСУ. У соцмережах поширилися чутки про нібито закриття кордону для чоловіків із 3-ю групою інвалідності й зняття 20 осіб із поїзда Київ – Перемишль.

-   Український лікар-інфекціоніст Євген Дубровський, який на початку широкомасштабної війни пішов добровольцем на фронт і служив у лавах ЗСУ військовим лікарем бойового батальйону на Донбасі, видав книгу «Історія, яку варто почути» - Укрінформ.

***

-   Агенція закупівель у сфері оборони (Державний оператор тилу) оголосила торги на літні берці та комбінезони для екіпажів бойових машин – МОУ. Торги оголошені за конкурентною процедурою в системі Prozorro. Закупівля буде здійснена коштом бюджету 2024 року.

-   Дунайські порти цьогоріч збільшили перевалку вантажів до 120 тисяч тонн на добу. Це рекордний показник, який було досягнуто, завдяки розвитку портової інфраструктури та переорієнтації експорту через порти Дунаю - Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

-   Національний банк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 892,67 мільйона доларів США - сайт Нацбанку.

-   В Україні частка непрацюючих кредитів у банківському секторі станом на 1 грудня 2023 року становила 37% проти 37,7% станом на 1 листопада – НБУ.

-   Міністерство економіки за час дії Урядової грантової програми для переробних підприємств ухвалило 650 позитивних рішень на загальну суму 2,619 млрд грн. – пресслужба Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Глава Пентагону Ллойд Остін обговорив з главою Міноборони України Рустемом Умєровим загрози ракетно-повітряних атак з боку РФ, а також останній масштабний напад російських сил на українські міста – Пентагон.

-   Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш «найрішучішим чином» засудив широкомасштабні нічні атаки Російської Федерації на українські міста, цивільне населення та об'єкти критичної інфраструктури - Стефан Дюжаррік, речник Генсека.

-   Після початку переговорів про членство в ЄС на Україну чекає багато роботи, яка, найімовірніше, розтягнеться на кілька років, але в проміжку часу буде відбуватися поступове наближення - Вера Юрова, віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості

-   У Токіо в лютому 2024 року відбудеться конференція з питань відновлення України. Однією з основних причин її організації є те, що початок переговорів про вступ України до Євросоюзу відкриває великі бізнес-можливості не тільки для компаній з Європи, але й з Азії - Кунінорі Мацуда, посол Японії в Україні.

-   У Туреччині відбувся перший політ новітнього безпілотника ANKA-3 з українським двигуном. ANKA-3 розроблений державною компанією Turkish Aerospace Industries (TAI) і оснащений двигуном від українського підприємства "Івченко-Прогрес". Дебютний політ тривав понад годину, під час нього безпілотник досягнув висоти 2,4 кілометра і швидкості 150 вузлів – Bloomberg.

-   Угорщина відмовилася видати Україні росіянина - уродженець дагестанського Каспійська Ігор Редькін, підозрюваний у вбивстві в 2017 році Аміни Окуєвої, учасниці добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва - Андрій Нєбитов, начальник управління Національної поліції України у Київській області

***

Засідання Ради Безпеки ООН

-   Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця докладно про масовану російську атаку України 29 грудня – Укрінформ. Постійний представник України при ООН охарактеризував російського представника в ООН Василя Небензю як особу «з ампутованою совістю і відрізаною гідністю».

-   Сполучені Штати звинуватили РФ у цілеспрямованому відволіканні Ради Безпеки ООН темами про Революцію Гідності в Україні десятирічної давнини, поки в Москві готували наймасштабніший ракетно-повітряний удар по українських містах - Джон Келлі, радник-посланник місії США при ООН

-   Ракетний удар Росії по Україні минулої ночі був відчайдушною і марною спробою Росії відновити воєнну динаміку - Барбара Вудворд, постпред Великої Британії при ООН.

***

-   Польські військові 30 грудня, на кордоні з Україною, проводили пошуки ймовірних частин російської ракети, яка залетіла на територію країни напередодні. Не виявлено нічого, що могло б загрожувати безпеці жителів - Оперативне командування ЗС Польщі. 

-   Розвідка Сполучених Штатів встановила, що китайська шпигунська повітряна куля, яка пролетіла над США на початку року, використовувала американський інтернет-провайдер для зв’язку - NBC News.

-   Адміністрація президента Байдена поінформувала Конгрес Сполучених Штатів, що схвалила екстрений продаж зброї Ізраїлю на суму майже $150 млн, що включає снаряди та інше обладнання - Агентство з питань співробітництва у сфері безпеки та оборони.

-   Низку рейсів міжнародної високошвидкісної залізничної служби Eurostar, що сполучає Велику Британію з Францією, Бельгією та Нідерландами, скасовано через підтоплення тунелю під Ла-Маншем на тлі несприятливих погодних умов – ВВС.

ВОРОГ

-   Міноборони Росії заявило про атаку 32 українських дронів на 4 області РФ. У російському відомстві заявляють, що їхня ППО знищила і перехопила в повітрі "32 українських безпілотних літальних апарати над територіями Брянської, Орловської, Курської та Московської областей" – росЗМІ. Україна інформувала про 70 запущених апаратів.

-   Тимчасовий повірений у справах РФ у Польщі Андрей Ордаш після виклику до польського МЗС заявив, що Москва не збирається давати пояснення щодо російської ракети у повітряному просторі Польщі, доки їй не нададуть "конкретні докази" – росЗМІ.

-   Росія намалювала літаки-приманки на авіабазі в Приморсько-Ахтарську, як свідчать нові супутникові знімки. Ця база – одна з кількох, які використовуються російськими літаками, що діють над Україною - OSINT-аналітик Бреді Афрік у соцмережі X.  Росія вже не вперше вдається до таких рішень, аби ввести в оману хибними цілями. Раніше подібні малюнки з'явилися на аеродромі у Єйську.

-   Росія почала будівництво військово-морської бази в окупованій Абхазії – РФ вже почала в Очамчирському районі інфраструктурні роботи і розпочала перекидання військових кораблів – ЗМІ.

-   У 2023 році мін'юст РФ визнав 50 нових організацій "небажаними", що удвічі перевищує показник 2022 року, коли до реєстру внесли 23 організації – Верстка. У списку зараз 122 організації (без урахування філій). Третина з них - 40 некомерційних організацій (НКО) - займаються політичною діяльністю та підтримкою демократичних інститутів, ще 24 - культурною та просвітницькою діяльністю, а 19 є релігійними організаціями.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-