Кулеба затвердив першу в історії МЗС Комунікаційну стратегію Україна – держави Африки

Кулеба затвердив першу в історії МЗС Комунікаційну стратегію Україна – держави Африки

Укрінформ
Департамент публічної дипломатії та комунікації МЗС України за дорученням міністра закордонних справ Дмитра Кулеби розробив першу в історії вітчизняної дипломатії Комунікаційну Стратегію Україна – держави Африки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті МЗС.

Документ, строк дії якого охоплює трирічний період (2024-2026 роки), спрямований на поглиблення та розширення комунікаційних звʼязків України з державами континенту. Зазначається, що Стратегія дозволить системно підвищувати обізнаність цільових аудиторій в країнах Африки щодо України, що матиме позитивний ефект для політичної та економічної стійкості, зміцнення продовольчої безпеки країн Африки, збільшення обсягів торгівлі та культурних обмінів.

Стратегія є важливим кроком у реалізації політики нових горизонтів, яка передбачає суттєву активізацію дипломатичних відносин України з країнами Африки, Азії та Латинської Америки. В рамках цього політичного курсу Дмитро Кулеба вже здійснив чотири дипломатичних турне країнами Африки та відвідав 12 держав у різних субрегіонах континенту протягом 2022-2023 років. Більшість візитів відбулася вперше в історії дипломатичних відносин.

«Системна комунікаційна робота з суспільствами країн Африки є надзвичайно важливою. Не лише для розвінчання російської пропаганди, але і для підвищення обізнаності щодо України та зростання симпатії до нашої країни. Я бачив, як на очах змінювалася позиція моїх африканських співрозмовників після кращого заглиблення в український контекст. Тепер ми маємо глибше розуміння, що і як працює на цих аудиторіях, а що — ні. Комунікаційна стратегія виведе цю роботу на новий рівень системності та якості», — заявив Кулеба.

Наголошується, що Стратегія є логічним продовженням нарощування політико-дипломатичної взаємодії України з державами Африки, ренесансу україно-африканських відносин. Ця робота спрямована не на короткострокові ефекти, а на створення міцного фундаменту для послідовного, системного та ефективного партнерства між Україною і країнами Африки, заснованого на взаємній повазі, взаємних інтересах та взаємній вигоді.

Серед іншого, документ аналізує комунікаційні контексти кожного з субрегіонів Африки, особливості сприйняття образу України й поширені антиукраїнські наративи в них та окремих країнах, характеризує комунікаційні спроможності нашої держави і закордонних дипломатичних установ України на континенті, детально розглядає та враховує загрози й виклики, які стоять перед нашою державою.

«Комунікаційна стратегія — це фундаментальний документ, в якому зібрана глибока експертиза МЗС на африканському напрямі. Посольства України в Африці — як ті, що давно створені, так і нові, які ми відкрили цього року, — будуть в центрі реалізації стратегії», — підкреслив глава МЗС.

Документ має прикладний характер. Окрім визначення цілей, завдань, цільових аудиторій і каналів комунікації, Стратегія включає розроблені ключові стратегічні наративи для формування позитивного іміджу України в Африці на наступні три роки, комунікаційні застереження, матриці локальних мов тощо. Стратегія також містить загальний аналіз медіаспоживання африканських аудиторій та інформаційного середовища континенту, рекомендації щодо стратегічної комунікації України в цільових країнах, а також чітко визначені інструменти з моніторингу та оцінки ефективності її реалізації.

На початку 2024 року МЗС проведе презентацію публічної частини Стратегії.

Читайте також: Африканський похід України

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ вперше в історії України ухвалило п’ятиричну Стратегію публічної дипломатії, в якій сформульовано сім напрямів діяльності для просування позитивного іміджу держави.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-