Генерал Бундесверу: Партнери мають продовжити підтримку Україну попри заклики «заморозити» війну

Генерал Бундесверу: Партнери мають продовжити підтримку Україну попри заклики «заморозити» війну

Укрінформ
Очікування від українського контрнаступу були занадто великими, але ЗСУ були успішними й партнери мають продовжувати підтримувати Україну попри заклики «заморозити» війну.

Таку оцінку в інтерв’ю Süddeutsche Zeitung дав генерал-майор Бундесверу Крістіан Фройдінг, який очолює Український ситуаційний центр Міноборони ФРН, передає Укрінформ. 

«Звичайно, велику роль відіграє те, яким надалі буде перебіг війна. Тому важливо, щоб ми продовжували надавати будь-яку можливу підтримку тим факторам, на які ми можемо вплинути на користь України, а саме забезпечувати матеріалами, а також посилювати зусилля з навчання», - сказав Фройдінг.

Він нагадав, що лише в Німеччині пройшли навчання понад 10 тисяч українських військових, і поінформував, що 4 січня розпочнеться навчання двох піхотних батальйонів.

На думку генерал-майора, контрнаступ зупинився, тому що ЗСУ не мали підтримки з повітря, фактично не мали протиповітряної та протиракетної оборони, а ті, що були в наявності, доводилося використати для захисту населених пунктів та критичної інфраструктури. Крім того, зауважив він, Україна атакувала надзвичайно добре підготовлені російські позиції, які були заміновані на багато кілометрів і забарикадовані до такого ступеня, якого ніхто, мабуть, ніколи раніше не бачив у такому масштабі. Збройні сили України пробували використовувати засоби розмінування, які партнери їм постачали, але їх одразу ж обстріляли росіяни.

«Це означає, що російський принцип «тримати позицію за мінними загородженнями» працює, якщо ці позиції сильні, широкі, глибокі та добре підготовлені», - визнав офіцер Бундесверу.

Читайте також: Якщо війну заморозити, новий конфлікт почнеться через 6-8 років - боєць ЗСУ

Він додав, що є багато ознак того, що ЗСУ також наразі більше працюють над розширенням своїх оборонних позицій. На думку офіцера, у цій війні застосування засобів і тактик «коливається між 19 і 21 століттями».

Фройдінг визнав, що можливе посилення тиску на Україну, щоб «заморозити» війну.

«Це можливо, але це не той варіант, який ми хочемо, саме тому наша подальша підтримка України є такою важливою», - підкреслив він.

Фройдінг відзначив, що після майже двох років війни Україна продовжує мужньо та рішуче боротися.

«З моєї військової точки зору, українські збройні сили досягають успіху: 80 відсотків України все ще вільні після двох років боротьби з уявною військовою силою. Вони повернули 50% втраченої території. Російський Чорноморський флот де-факто витіснений із західної частини Чорного моря. Україні все більше вдається завдавати ударів в глибині російського тилу, в тому числі із застосуванням систем озброєння власного виробництва», - підсумував він.

Генерал-майор зауважив, що політичною метою має бути відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, але визнав, що наразі неможливо оцінити, чи вдасться це зробити в результаті тактичних операцій у 2024 році.

Представник Бундесверу, оцінюючи військові можливості Росії, звернув увагу на те, що на початку війни росіяни не демонстрували такої «стійкості», як зараз. За його словами, вони будуть нарощувати свій військово-промисловий комплекс, розширювати його, нарощувати виробничі потужності, незважаючи на режим санкцій. Водночас офіцер упевнений, що російські збройні сили вийдуть з цієї війни ослабленими як матеріально, так і кадрово, адже «людські та матеріальні втрати Росії величезні».

«Москва ризикнула і втратила значну частину модернізованих російських збройних сил як з точки зору особового складу, так і сучасної техніки. Персонал, який вони зараз набрали, погано навчений», - зазначив Фройдінг.

Читайте також: «Заморозка» війни в Україні: чому це вже давно не можливо в принципі

Важливим уроком для Бундесверу й НАТО загалом він вважає усвідомлення абсолютно нового значення безпілотників. "Зараз ми створили оперативну групу з питань безпілотників. Вона має дозволити нам швидко впровадити у війська різні типи безпілотників і систем захисту від безпілотників, щоб ми могли почати тренування і експерименти", – сказав військовий.

Як повідомляв Укрінформ, речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт заявив, що Німеччина має бути готовою захиститися від можливої атаки, що само по собі буде відігравати роль стримування.

Фото: sueddeutsche.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-